Фандъкова: Жертвите при трудови злополуки трябва да се избегнат с мерки от работодателите

Няма по-ценно от човешкия живот. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на кампанията на Конфедерация по труда „Подкрепа“ по отбелязване на Световния ден за безопасност на труда, предаде „Фокус“.

„Виждаме, че в цял свят има бедствия, аварии, катастрофи. Присъстваме по повод деня за почитане паметта на загиналите при трудови злополуки. Това са необосновани и ненужни жертви. Те не просто могат да се намалят, а да бъдат избегнати като се взимат мерки от работодателите“, категорична е Фандъкова. Тя благодари на КТ „Подкрепа“, че преди години са започнали с тяхна помощ обучение по безопасност на труда на служители на Столична община.

„Контролирам обектите, които се изпълняват с европейски средства, при които се спазват стриктно европейските правила. Не може да припариш до обекта без каска, без жилетка. Това не се разрешава от надзора. В тази посока трябва да работим всички, включително и организацията на работодателите“, коментира кметът на София. Тя посочи, че Столична община е пряк работодател на десетки хиляди души и косвен на много други. „Има какво още какво да се направи, за да идваме тук и да поднасяме цветя, а не да засаждаме дървета в памет на загиналите. Тези дървета ще ни напомнят, че тези жертви са можели да бъдат избегнати“, заключи Фандъкова.

След словото си столичният кмет заедно с останалите присъстващи поднесоха цветя на плочата в памет на загиналите от трудови злополуки и засадиха дръвчета в памет на загиналите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини