"Игра на тронове": титаничната машина за успех на HBO

ВЛАДИСЛАВ АПОСТОЛОВ

София – Белфаст – София

Епично. Това е думата, която изплува в съзнанието на човек, озовал се на снимачната площадка на чудовищно успешния сериал на HBO “Игра на тронове”. За четири сезона поредицата на творческото дуо Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс, вдъхновена от книгите на Джордж Мартин “Песен за огън и лед”, се превърна в могъща културна сила, а залозите се покачват с всеки следващ епизод. Очаква се 10-те серии от петия сезон, който тръгна в 170 държави едновременно, да бъде най-бруталният рейтинготрошач досега. Командният център на продукцията, която напомния на военноиндустриален комплекс с креативна мисия, е в Белфаст, Северна Ирландия. Студиата са разположени в квартала “Титаник” и заемат огромните пространства, които преди век са били използвани за построяване на едноименния печално известен презокеански лайнер. Днес интериорните и екстериорните простори принадлежат на продукцията и са се превърнали в туристическа атракция за армията от почитатели на потопената в качествени диалози, страхотни конфликти, насилие, инцест и боровинково вино сага.

Внушителните декори на “Игра на тронове” превземат въображението на абордаж и впечатляват едновременно с мащаб и внимание към детайла. Ритуалните зали пренасят съзнанието във Вестерос, където желанието за власт напоява земите с кръв и ничий живот не е гарантиран.

Сред най-импозантните снимачни площадки е декорът на покрития с лед Вал, построен в реален размер. Журналистическата разходка из пределите на Кралски чертог се превръща в забавно фантазиране на възрастни хора за грандиозните битки, които ще се случат в столицата на седемте кралства на Вестерос. Залата на Железния трон, подходящо осветена, моментално транспортира въображението из опасните територии на създадения от Мартин, Бениоф, Уайс и хиляди професионалисти свят.

Само в Белфаст декорите на сериала заемат 13 000 квадратни метра. Докато човек се разхожда из гаргантюанските работни простори на мегапродукцията, неусетно започва да се пита колко ли е трудна организацията на подобно начинание. Логистиката и стиковката на толкова много елементи представляват епохално постижение, но екранният резултат си струва смазващите усилия. Хората от екипа – от гримьорите и майсторите на костюми, до продуцентите и магьосниците по визуалните ефекти, разпалено обясняват за своя принос и в очите им може да бъде забелязан особен блясък, роден от вълнението, че участват в писането на телевизионна история.

Огромни помещения съхраняват стотиците оръжия, костюми и протези на отсечени крайници. Автентичността им е поразителна, детайлите приковават вниманието и обясняват усещането за реалност, което е сред основните фактори за глобалния успех на поредицата.

Новите епизоди допълнително разгръщат размаха на епичния сериал. Десетте парчета чисто кино са произведени от два екипа за общо 240 снимачни дни на 151 различни локации в 5 държави със 166 актьори с роли, 1000 души технически екип и повече от 5000 статисти.

Правенето на “Игра на тронове” е епично приключение само по себе си. Оркестрантите на грандиозния спектакъл са се сработили изключително добре. И машината за успех продължава да създава материал за културната съкровищница на XXI век.

Един ден в света на “Игра на тронове” с HBO

HBO пусна ексклузивно видео „зад кулисите” на петия сезон на “Игра на тронове”. 30-минутният материал разкрива един снимачен ден на тв продукцията. Видеото е достъпно за свободно гледане онлайн в HBO GO.

Документалният филм проследява заснемането на пети сезон на Game of Thrones на три локации в три различни държави. Това са Хърватия, Северна Ирландия и Испания. В интервюта звездите от сериала разказват за предизвикателството да се снима едновременно в три страни - нещо нечувано досега за тв продукция. Има непоказвани кадри от ключови сцени за петия сезон, както и непринудени моменти с актьорите.


“Мисля, че сме единствените в света, които снимат с два екипа едновременно цял сезон”, казва изпълнителният продуцент на сериала Бърни Колфилд в началото на филма, озаглавен “Game of Thrones: Един ден от живота”.

Петият сезон е заснет за 120 дни с два екипа, което прави 240 снимачни дни.
Във видеото се появяват Емилия Кларк, Лина Хеди и един от новите актьори - Джонатан Прайс. Документалният филм показва нагледно как се задвижва цялата машина, която успява да направи нещо толкова мащабно като най-успешния сериал на HBO.

На Джордж Р.Р. Мартин му писна от някои фенове

Писателят Джордж Р. Р. Мартин - автор на фентъзи сагата "Песен за огън и лед", вдъхновила безобразно успешния сериал "Игра на тронове", избухна срещу досадните фенове в интервю за швейцарския вестник Tagesanzeiger. Мартин заявява, че му е дошло до гуша от хора, които се тревожат дали той ще има време да довърши епичната си литературна поредица. В безбрежните виртуални територии на интернет постоянно се дискутира притеснението на много фенове, че Мартин може и да не успее да приключи "Песен за огън и лед".

"Намирам спекулациите за моята смърт и здраве за обидни и бих искал да кажа на хората, които ги поддържат, да вървят на майната си", казва авторът. Мартин започва да пише фентъзи сагата си през 1991-а с идеята да е трилогия, но после решава да я разгърне в седем тома, като в момента пише шестата книга - "Ветровете на зимата".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали