Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Певицата Емилия ранена в катастрофа Пострадал е и годеникът й Жорж Башур, а 19-годишният му син е в критично състояние

Каракачанов участва в тържеството за 142-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на Бенковски

Папа Франциск израснал с българско кисело мляко Понтифът обеща, че скоро ще посети България по покана на премиера Борисов

Харви Уайнстийн беше освободен под гаранция от 1 милион долара

Плашат Москва със съд заради сваления MH17 Русия официално обвинена за трагедията в Донбас от 2014 г.

Орбан обеща да спре демографския спад и да защити традиционното семейство в Унгария

Словашката полиция вероятно е унищожила доказателства за убийството на журналиста Ян Куциак

Турският тираджия, който помете рейс на “Тракия”, остава в ареста

Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Большой се оказа тесен за българския талант

Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Екоминистерството: Установено е наличие на сиви дюни на територията на къмпинг “Юг”

Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на “Къмпинг Юг” и на самия къмпинг “Юг” установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на БАН, съобщиха от екоминистерството.

Проверяващата група беше създадена със заповед на министър Лиляна Павлова и на министър Ивелина Василева от 17 април.

Строежът на къмпинг “Юг” беше спрян на 16 април 2015 г. с издаване на принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разчитайки на експертизата на учените от БАН, беше създадена междуведомствената работна група. Тя установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж “Къмпинг юг”. Както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи.

МОСВ напомня, че съгласно законодателството абсолютно е забранен строеж върху дюни. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на ЗУТ, тъй като строежът е пета категория. ДНСК също така ще сезира Върховната административна прокуратура с искане за прогласяване на нищожността на издаденото от главния архитект на община Царево разрешение за строеж за “Вилно селище” на името на “ИФ ФАВОРИТ” ООД.

МРРБ напомня, че разрешението за строеж вече беше отменено от ДНСК в началото на 2013 г. при упражнен строителен контрол, но заповедта за отмяната беше отменена с окончателно съдебно решение на Административен съд – Бургас с мотиви, че ДНСК не е компетентен орган да прецени наличие на нарушение на екологичното законодателство.

БГНЕС припомня, че на последното заседание на МС прие точки, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е вносител и засягат взимане на решение за откриване на процедура за избор на концесионер на два морски плажа – “Корал” и “Делфин”. И двете процедури ще са за концесии за “еко плажове”. Министър Павлова поясни, че за да се класират в процедурата евентуалните концесионери трябва да имат намален размер на преместваемите обекти, които да бъдат поставени на този плаж, техният брой може да бъде само до 1% от плажната площ, чадърите и шезлонгите да бъдат направени от леки конструкции от природни материали. Трето изискване е атракционите на плажа и водните забавления да отговарят на изискването да са екологични, например да са безмоторни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.