Екоминистерството: Установено е наличие на сиви дюни на територията на къмпинг "Юг"

Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на "Къмпинг Юг" и на самия къмпинг "Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на БАН, съобщиха от екоминистерството.

Проверяващата група беше създадена със заповед на министър Лиляна Павлова и на министър Ивелина Василева от 17 април.

Строежът на къмпинг "Юг" беше спрян на 16 април 2015 г. с издаване на принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разчитайки на експертизата на учените от БАН, беше създадена междуведомствената работна група. Тя установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж "Къмпинг юг". Както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи.

МОСВ напомня, че съгласно законодателството абсолютно е забранен строеж върху дюни. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на ЗУТ, тъй като строежът е пета категория. ДНСК също така ще сезира Върховната административна прокуратура с искане за прогласяване на нищожността на издаденото от главния архитект на община Царево разрешение за строеж за "Вилно селище" на името на "ИФ ФАВОРИТ" ООД.

МРРБ напомня, че разрешението за строеж вече беше отменено от ДНСК в началото на 2013 г. при упражнен строителен контрол, но заповедта за отмяната беше отменена с окончателно съдебно решение на Административен съд – Бургас с мотиви, че ДНСК не е компетентен орган да прецени наличие на нарушение на екологичното законодателство.

БГНЕС припомня, че на последното заседание на МС прие точки, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е вносител и засягат взимане на решение за откриване на процедура за избор на концесионер на два морски плажа - "Корал" и "Делфин". И двете процедури ще са за концесии за "еко плажове". Министър Павлова поясни, че за да се класират в процедурата евентуалните концесионери трябва да имат намален размер на преместваемите обекти, които да бъдат поставени на този плаж, техният брой може да бъде само до 1% от плажната площ, чадърите и шезлонгите да бъдат направени от леки конструкции от природни материали. Трето изискване е атракционите на плажа и водните забавления да отговарят на изискването да са екологични, например да са безмоторни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини