Младежи спасиха глиганчето Найден, настаниха го в зоопарка в Стара Загора

Младежи от София спасиха новородено глиганче, разхождащо се по платното на автомагистрала "Тракия". Пътувайки към столицата, те видели лутащото се диво прасе, което накуцвало, вероятно пострадало от преминаващ автомобил.

Загрижени за съдбата на животното, младежите опитали да го предадат на Софийския зоопарк. Оттам обаче им отказали категорично.

Спасителите потърсили директора на Старозагорския зоопарк доц. Радослав Михайлов и той с радост приел. Младежите обърнали колата и карали до Града на липите, за да предадат глиганчето в сигурни ръце.

Благодарение на грижите в зоопарка травмата на бебето е излекувана, а гледачите го кръстили Найден, защото е щастливо намерен от подходящите хора. Сега той е на възраст около месец, а когато се случило произшествието, бил на няколко дни.

Благодарение на бързата реакция на младите хора Найден оцелява, а сега ще бъде основна атракция за малките посетители на старозагорската градина.

"Найден видимо наддава и в момента тежи 3 кг. Храни се по 5 пъти на ден и изпива по 160-180 милилитра краве мляко на всяко хранене. Има голям апетит, много е дружелюбен. Макар и в клетка, започва да придобива типичните глигански навици - активно рови земята и търси корени", похвали се доц. Михайлов.

Глиганът е всеядно животно. След 15 дни Найден ще бъде захранен с ябълки, чушки, фураж. Той пръв посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора, защото е настанен веднага след входа и съжителства със земноводни костенурки и пернати.

В Старозагорската зоологическа градина се отглеждат близо 400 животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини