Задържаха Таратора и Шиндлера непосредствено след кражба на „Мерцедес“

Корнелия Нинова: Българският народ никога няма да те забрави, Апостоле!

Два пожара са горели в пернишкия ТЕЦ „Република“

Арест за мъж, блудствал с 14-годишно дете на автобусна спирка В килията остават още дързък апаш и нарушител на забрана за домашно насилие

Гуляйджии трошиха, биха и платиха безчинствата си в балканско село

Учени отгледаха човешки клетки в ембрион на овца

22 избиратели гласуваха на референдум да имат кмет Новият временно изпълняващ длъжността ще бъде избран от Общинския съвет в Попово

Проучване на “Барометър България”: Кабинетът “Борисов” излъчва стабилност

Еди Рама: Косово и Албания може да имат общ президент

Калоян Паргов и Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Дагестан

Спряха шофьор в София с 3.03 промила алкохол зад волана

Кметът на Благоевград положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Виртуозът Найджъл Кенеди идва във Варна с “Бах среща Гершуин” За първи път правят специално озвучаване в ДКС за кристален звук

Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

В Родопите паднали 900 000 кубика дървета от снега

900 000 кубика е падналата дървесина от тежкия сняг по време на бедствието през март т.г., съобщи шефът на най-голямото в страната Южно централно държавно предприятие/ЮЦДП/ инж. Ботьо Арабаджиев.

Вчера той бе на инвентаризацията на горолома в ДГС “Ардино”.

” Досега справките показват, че падналата дървесина е 845 000 кубика, но е инвентаризирана на 90 %, очаквам да стигне 900 000 кубика. Засегнатата площ е 22 600 хка, предимно в област Кърджали и област Смолян”, отчете Арабаджиев.

В Кърджалийско снега е повалил 441 000 кубика, а в област Смолян – 340 000 кубика. Засегната площ спрямо общия запас гори на предприятието е 2.6%, а като обем дървесина е под 1 %.

“Падналите дървета са около 60 % над планираното ползване за годината в ЮЦДП”, посочи Арабаджиев.

На места с години няма да се сече. В Златоград например превишението над планираните сечи и с 871% и за 8 години и половина няма да има друго ползване.

Горските предвиждат залесяване на около 1200 хка и освобождаване от падналата дървесина за година и половина. За да става по бързо и да не се отрази на гората се предвижда процедурите с директни договори без търг, но при същите цени. Повечето от падналата дървесина е технологична

. Ще бъдат назначени и 30 – 40 специалисти допълнително в 9-те стопанства с пострадали площи. 9.1 млн. лв. от парите на ЮЦДП са блокирани в КТБ, каза Арабаджиев.

Предприятието направило постъпления да си вземе парите, но им казали, че нямат право, понеже договора е направен при преференциални условия. Попадаме в парадокс, че трябва да заложим такива условия по изискване на процедурата и банката да ни даде префернциални условия, а сега заради това не можем да си вземем парите, обясни Арабаджиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.