И алкохолът с етикети колко е вреден

Бутилките с алкохол да се облепят с предупредителни надписи за вредата от него, както е при цигарите. Такава резолюция обсъжда от вчера Европейският парламент. Гласуването ще е в сряда. Документът призовава Европейската комисия да започне незабавна работа по нова стратегия на ЕС за алкохола до 2022 година, за да даде ефективна помощ на националните правителства в борбата срещу употребата на спиртни напитки.

Предупрежденията по шишетата ще наблягат на вредното влияние на алкохолните напитки върху човешкия организъм, особено при непълнолетни и бременни. Ще бъдат добавени и предупредителни надписи, свързани с опасностите при шофиране в нетрезво състояние. Такава практика вече съществува в Ирландия. Тя е първата страна в ЕС, която след цигарите постави стряскащи надписи върху алкохола.

Производители на спиртни напитки вече ползват подобни предупредителни стикери по своя инициатива. Например върху бутилки уиски „Ballantines”, предлагани в български магазини, има знак, че е забранена консумацията от бременни жени. На лимитирана серия на водка “Абсолют” също има подобни знаци.

От Националната лозаро-винарска камара казаха вчера пред “Труд”, че ще коментират инициативата след като се запознаят с конкретните решения на ЕП.

По статистически данни всяка година в световен мащаб злоупотребата с алкохол причинява около 3,3 милиона случая на преждевременна смърт вследствие на злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания, се твърди в доклад на Европарламента. Възрастовата група от 20 до 39 е най-засегната, като близо всеки четвърти случай на смърт в тази група е причинен от алкохол.

В стратегията за алкохола се предвижда още върху етикетите на всяка бутилка да бъдат изписани калориите и съставките, които се съдържат в питиетата.

Предложенията за надписи:

“Алкохолът може да увреди вашето неродено дете”

“Пияни шофьори причиняват 10 000 смъртни случая в Европа годишно”

“Алкохолът може да причини зависимост”

“Пиенето при работа с машини е сериозен хазарт”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес