И кметът може да връзва с белезници

Какви са правомощията на кмета при осигуряване на обществения ред? Не всички градоначалници знаят отговора на този въпрос, който може да се намери в чл. 46, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Ето защо Варненският свободен университет-филиал Смолян организира в Пловдив двудневно обучение по тази тема.

Съгласно нормативната уредба кметът на общината отговаря за опазването на обществения ред. За осигуряването му той може да издава заповеди, задължителни за началниците на съответните полицейски служби. Освен това може да съставя актове за дребно хулиганство и в краен случай да използва физическа сила и „помощни средства“ - белезници и палки.

По закон кметовете не са полицейски органи, но са овластени от закона да действат като такива до пристигане на служителите на МВР. Те могат да извършват проверка на самоличността; да задържат лица; да обискират; да проверяват лични вещи; да претърсват помещения без съгласието на собственика, обитателя или в тяхно отсъствие; да използват и оръжие като крайна мярка при предотвратяване и пресичане на престъпления.

Всички успешно завършили курса кметове получиха специални удостоверения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право