Масови арести в КАТ-Пловдив

Най-малко шестима служители на КАТ-Пловдив бяха арестувани до следобяд при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Сред задържаните са и двама офицери. Освен полицаите е арестуван и ром, известен с прякора Серго Комисионера. Според запознати той демонстрирал близки връзки с катаджиите и срещу 30-50 лв. спестявал на шофьори дългото чакане на опашки за регистрационни табели, „помагал“ и на водачи, които имали проблеми с документите. Разследва се и сигнал за корупция при узаконяване на МПС-та с нередовни документи, твърдят осведомени.

„Арестите са заради различни престъпления, сред които и вземане на подкупи“, каза полицейски източник, пожелала анонимност. От прокуратурата съобщиха, че проверките са заради констатирани пропуски и проблеми, свързани с регистрациите, издаването на документи и преминаването на технически прегледи на МПС-та и др.

“Проверява се и евентуална съпричастност на служители към спомагане на лице, извършило престъпление и причинило пътнотранспортно произшествие, за да избегне наказателно преследване“, съобщи Галина Андреева-Минчева, говорител на окръжната прокуратура.

Служителите на "Вътрешна сигурност" на МВР нахлули малко след началото на работния ден в понеделник. Освен на работните места били извършени обиски и в домовете на заподозрените полицаи.

От пресслужбата на областна дирекция на МВР потвърдиха за акцията и допълниха, че текат оперативно-издирвателни дейности по пресичане, предотвратяване и разкриване на престъпления и дисциплинарни нарушения, извършени от полицейски служители.

Разследват и пътните полицаи в Търново

Разпоредена е вътрешна проверка на цялостната дейност на КАТ във Велико Търново по зачестили сигнали за нередности. Това съобщи пред "Труд" директорът на Областната дирекция на МВР в старата столица Илиян Личев.

"Има данни, че Пътната полиция е превърната в частна фирма. Преди около месец съм разпоредил комплексна проверка, която трябва да приключи до две седмици и след това ще коментирам", заяви Личев.

Част от жалбите, които са причина за разследването, са за "игри" с еднакви номера за автомобили.

В момента началникът на КАТ в болярския град Николай Иванов е в болнични, след като получил хипертонична криза. "Не знам какъв е поводът за проверката", каза лаконично 57-годишният Иванов, който е с 29 г. стаж във ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право