Разследване на агенция ПИК: Менте договор на Костов в КТБ

Договорът за депозит на експремиера Иван Костов във фалиралата КТБ е бил подменен, разкри агенция ПИК. Става дума за грандиозна манипулация, извършена преди няколко месеца със съзнателното съдействие на един от доскорошните квестори, обяви агенцията.

Оригиналният договор на Костов е бил преференциален, с особено висока лихва, договорена лично с банкера Цветан Василев. Това означава, че по закон той не би имал право да получи гарантираната сума от 100 000 евро, както и да прави прихващания на горницата, твърдят източници на ПИК. За да си върне парите, Костов използвал помощта на квестор и така договорът му бил преобразуван в обикновен. Това гарантирало връщането на 100-те хиляди евро.

Самият Иван Костов на директно поставен въпрос дали е вярно, че договорът му с КТБ е подменен, за да си върне депозита от 100 000 евро, бяга от отговор на въпроса. “Амиии, договорът ми е... Е, договорът ми е такъв, какъвто е...”, казва пред ПИК.

В края на миналата година от Фонда за гарантиране на влоговете в банките уточниха, че от защитените депозити отпадат тези с договорени преференциални лихви. Изключение от това правило има за 6 продукта на банката - “Преференциален безсрочен депозит”, “Безсрочен депозит “Плюс”, “Срочен депозит “4х4”, “Безсрочен депозит “Евролев”, “Стандартен срочен депозит” и “Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат”. До момента не е ясно какъв точно е бил депозитът на Костов. t

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини