Как „Моделът КТБ“ се превърна в „Модела Василев“

Към списъка с „виновните“ за аферата с КТБ бившият мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев добави синдикатите и националния омбудсман Константин Пенчев. Така те попаднаха в една групата с БНБ, прокуратурата и куп други държавни институции.

Това стана с поредното писмо на избягалия банкер, публикувано на официалния му сайт.

В него има и следния цитат: „Всъщност България напоследък уважава човешките права само на мърши, които слугуват на идеолозите на бленуваната от някои Прокурорска Република България!“

Във всички жалейки за КТБ, които Цветан Василев провожда от Белград, той забравя да спомене само главното действащо лице в аферата - себе си.
Именно в „Прокурорска Република България“ само за 10 години банкерът успя само да изгради стройна мрежа от над 100 свързани фирми, чрез които да оплете в схемите си хиляди вложители в КТБ и много от тях никога повече няма да видят парите си.

Всъщност схемите на Василев не са сложни и бяха разплетени от ревизиите, направени, след като банката бе поставена под специален надзор през лятото на миналата година. За сметка на това се оказват ефективни и в тях потънаха над 3.5 милиарда лева.

Схема №1

В края на октомври Българската народна банка разкри в доклад, пратен в парламента, че голяма част от маститите длъжници на КТБ са погасявали кредитите си с нови, отпускани с личното одобрение на Цветан Василев.
Схемата е следната - задлъжнелите фирми, които не можели да погасяват кредитите си, са получавали още пари от трезора, но чрез други дружества, които също имали да връщат средства в КТБ.

„Това е подвеждаща и измамна практика за управление качеството на кредитния портфейл, която трудно може да бъде установена при стандартна надзорна инспекция”, пишеше в доклада.

Има още един факт, за който вестник „Труд“ предупреждаваше многократно - чрез тази схема Цветан Василев е превърнал КТБ в своя лична банка и така „Моделът КТБ“ (с отпускането на кредитите за погасяване на стари) се трансформирал в „Модела Василев“.

Банкерът е нареждал пари да бъдат отпускани на фирми бушони, учредени от негови служители - част от тях вероятно са същите, на които Василев вдъхва кураж с писмото си в неделя и им благодари за лоялността.

Единствената цел на тези кухи дружества е била да получават пари от КТБ, като ги пренасочват в посоката, в която им каже мажоритарният собственик на банката.
По този начин средствата в КТБ, които принадлежат на вложителите, постепенно минават под пълния контрол на Василев. Ръководейки изплетената мрежа от фирми бушони, Цветан Василев се разпорежда с парите и с тях на практика финансира лично стотици бизнес начинания, проекти и т. н.

Нагледен пример за схемата са ТЦ ИМЕ АД, „Бромак“ ЕООД, „Фина Ц” ЕООД - всички свързани с Василев или направо негова собственост.

В доклада на БНБ от края на октомври 2014 пише следното:

„Към 30.06.2014 г. ТЦ ИМЕ АД не е кредитополучател на банката. Проследени са движенията по разплащателната му сметка в левове, обхващащи период от 1.01.2007 г. до 25.06.2014 г. Установено бе наличие на значителни обороти в размер на милиарди левове, като през левовата сметка на дружеството индиректно преминават част от средствата, наредени от други дружества, в това число и от усвоени кредити, отпуснати от банката. Същевременно ТЦ ИМЕ АД е източник на средства, служили за погасяване на кредити на други дружества. Следователно умишлено и преднамерено са използвани средства от сметките на ТЦ ИМЕ АД с цел прикриване на погашения по съществуващи кредити с отпуснати от банката нови кредити, което е трудно да се докаже формално на база наличните законови разпоредби.“

Схема №2

С нея Цветан Василев успява всеки път да получава разрешение от БНБ за увеличаване капитала на КТБ, което впоследствие се оказва изкуствено. Причината е, че банката се е финансирала сама, отново чрез кухи фирми.
За пример може да бъде даден последният опит за вдигане на капитала с 35 млн. лв., одобрен от БНБ през март 2014 г.

Това е едно от прегрешенията на бившия шеф на „Банковия надзор“ Цветан Гунев, който в момента е обвиняем за длъжностно престъпление - не е упражнил контрол.

На практика той е разрешил на банката да си самоотпусне пари, които преди това е дала назаем под формата на подчинен срочен дълг на трето дружество.
„В резултат от проверката на паричните потоци и установяването произхода на средствата за увеличението на акционерния капитал през май 2013 г. (86,329 млн. лв.) и по договорите за предоставяне на подчинен срочен дълг след 5.10.2011 г. (183,848 млн. лв.) беше установено, че значителна част от средствата за увеличение на капитала на КТБ АД в периода от 5.10.2011 г. до 24.03.2014 г. са с първоначален произход от усвоени кредити, отпуснати от самата банка”, заключиха впоследствие от БНБ.

Въпреки всички непоклатими доказателства за порочен модел, обявен от бащата на Валутния борд Стив Ханке за „обиден за банковите институции“, неговият автор Цветан Василев продължава да чертае сценарии от Белград, в които той е ощетеният.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини