Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Академията на “168 часа” учи 60 студенти на разследваща журналистика

ХРИСТИНА ТЕОДОСИЕВА

Кои са най-големите опасности, с които се сблъсква криминалният журналист, как да се справи със заплахите за живота си и опитите за манипулация, както и какви са начините да се събира информация от престъпния свят.

Това са само част от въпросите, на които 60 студенти по журналистика от цялата страна, получиха отговори от главния редактор на в. “168 часа” Слави Ангелов в първия ден от лекциите на Академията по разследваща журналистика, организирана по повод 25-годишнината от излизането на първия брой на седмичника.

Алексения Димитрова, журналист от “24 часа”, разкри пред студентите част от методите си за събиране на информация чрез архиви и работа с чуждестранните агенции и служби. Тя разказа как е променила над 250 съдби на българи, загубили връзките си с роднините си в чужбина.

Юристът Радомир Чолаков обясни на студентите как могат да защитят труда си. Заедно с Алексения Димитрова той успява да спечели едно от първите дела за плагиатство у нас и доказва, че неин текст е станал жертва на интелектуална кражба.

Академията на в. “168 часа” продължава на 28 и 29 април. Във вторник специалният кореспондент на “24 часа” Георги Милков ще сподели опита си като военен кореспондент в Ирак и Афганистан, а фотографът от часовия вестник Йордан Симеонов ще учи студентите на фототехники в журналистическото разследване. Йово Николов от “Капитал” ще им представи конкретни случаи, по които е работил.

Предстоят лекции и на топтелевизионната журналистка Миролюба Бенатова, на търговския директор на ВГБ Иван Михалев, и на шефа на онлайн изданията на групата – Станимир Вългленов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете