Барети и френски спецагенти тарашиха дома на невинен човек, изкараха го с белезници

Акция като на кино – по залавянето на „опасен кибер престъпник” се вихри в ранните часове на 21 април. В този ден сутринта в 7 часа в столичния квартал „Света Троица” в апартамента на Мартин Христов нахлуват с гръм и трясък барети и френски спецагенти. Човекът е нарочен, че е свързан с престъпна група по източване на кредитни карти чрез скиминг устройства.

По време на обиска Мартин е вкъщи със семейството си. Детето му е в съседната стая. Агентите обръщат дома наопаки, търсейки „доказателства” за вината на „престъпника”. Мартин има малък телевизионен кабелен канал. Обискиращите изземват цялата му техника за анализ.

След това го изкарват на улицата с викове. „Стана страшен цирк. Събраха се хора от квартала. Мен тук всички ме познават. С включен буркан ме прекараха през цяла София. Пет часа ме държаха и ми казаха, че имаме два месеца да се изнеса от този апартамент”, разказва пред Нова телевизия шашнатият софиянец. От специализираната прокуратура пък обяснили, че издали заповедта за обиск, защото така е поискано от френска страна.

Оказва се, че от неговия айпи адрес веднъж е комуникирано с престъпниците. Мартин обаче няма никаква вина. Компютърен специалист коментира, че ако рутерът не е добре защитен от съседния апартамент и улицата може да се влезе в неговия интернет. „В крайна сметка излиза така, че сякаш ти си комуникирал с този адрес”, коментира експертът.

„За мен това е пълен абсурд. И ако това е начинът европейските служби да си търсят престъпниците... Аз се чувствам сякаш в момента сме 74-та година и някакви милиционери идват и си правят каквото искат”, коментира ядосано Мартин.

Междувременно върнали техниката на Мартин – малко поочукана, но в изправност.

„Единият от французите се извинява и ми казва: „Ние се объркахме с вас”. На мен, на колегите, на приятелите ми, на сина ми в училище, на хазяина ми, който ме изгони, защото съм бил престъпник – някой ще ни обясни ли защо стана това?!”, пита мъжът, нарочен за киберпрестъпник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право