Икономист: Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове

Износът на български стоки към САЩ расте с много бързи темпове през последните години. Това коментира пред Фокус Десислава Николова, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите й, анализ на потенциалните икономически ефекти от Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции показва, че американският пазар става все по-важен за българските стоки. „През 2013-2014 година той достига около 600 млн. лева, по отношение износа на стоки, а други около 300 млн. долара са износ на услуги, т.е. това са още около 450 млн. лева износ на услуги.

В последните години България се включва все по-активно в т.нар. вериги на предлагането. Български фирми стават доставчици и поддоставчици на големи европейски производители, като изнасяме за Европа различни суровини и компоненти, а те се включват в крайни продукти, които се продават включително и на американския пазар“, обясни икономистът. Десислава Николова допълни, че общата стойност на целия износ на България за американския пазар е около 900 млн. долара, което говори за бързо растящ и динамичен пазар за българския износ. Според нея с премахването на митата между САЩ и ЕС ще се облекчат българските износители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини