3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Иван Кръстев за Ню Йорк Таймс: Някои страни в Европа станаха троянски коне на Русия

Мнозина на Запад се опасяват, че редица важни държави в Централна Европа вече се превърнаха в „троянски коне” на Русия, независимо че по-рано Вашингтон ги вкара в НАТО като опора против Москва и близкоизточната нестабилност, казва българският политолог Иван Кръстев в публикация в “Ню Йорк таймс”.

Чешкият президент Милош Земан изрази намерение да присъства на военния парад в Москва на 9 май и се отказа едва след „интензивния натиск”. Унгарският президент Виктор Орбан даде да се разбере, че неговото правителство ще блокира предложението за създаване на Европейски енергиен съюз – основна част от брюкселската стратегия по намаляване на влиянието на Русия в региона, пише политологът.

Според Кръстев, някои правителства в Централна Европа използват сегашната криза в отношенията на Запада с Русия, за да сключат по-изгодни икономически споразумения с Москва; те критикуват антируските санкции и постигат намаляването цените на газа.

Политиката на държавите от Централна Европа се диктува от техните национални интереси, а не от спомени за комунистическото минало, и западните политолози следва да разберат това, констатира Кръстев.

Според политолога, е характерна известна противоречивост и за общественото мнение в тези страни, като примери сочи допитвания в Полша и България. Жителите на Полша разглеждат кризата в Полша като пряка заплаха за своята сигурност, обаче са против доставянето на оръжие за Украйна и предоставянето на украинците на правото свободно да влизат на територията на ЕС. На свой ред българите са склонни да сложат вината за украинската криза изцяло на САЩ и присъединяването на Крим към Русия едва ли е изменило тяхното позитивно отношение към Москва.

Тази привидна нелогичност се обяснява просто – и поляците, и българите считат, че Западът не заслужава пълно доверие, но и Москва не им предлага реална алтернатива, счита политологът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете