Заличиха расистки надписи върху училище и ограда на църква след сигнал на "Труд"

Расистки надписи върху сградата на Второ училище и съседната ограда на църквата "Св.Никола" в Сливен бяха заличени само за ден след сигнал на "Труд" до кмета Кольо Милев.

Надписите бяха изписани с черен спрей, с обидно съдържание спрямо ромите. Децата в училището, сред които и ромчета, са ги виждали ежедневно. Покрай тях са минавали всеки ден жители на квартала и миряни, които посещават православния храм. Директорът на учебното заведение Денко Делчев призна, че те са се появили още края на 2014г. Имало е оплакване от родители. Но от училището така и не си направили труда да ги премахнат. За случая не са информирали нито общинската комисия по образование, нито ръководството на общината.

"Надписите бяха заличени в неделя, 27 април" - съобщи кметът Милев. Новата фасадна боя върху тях и ремонтът са осигурени безвъзмездно от Андреа Андреев, общински съветник от местната коалиция "Съюз за Сливен". "Няма да допусна в нашия град някой да се заканва, че ще направи другиго на сапун, да подклажда омраза и изкуствено напрежение. Всички подобни опити трябва да се пресичат веднага, а не да се правим, че не забелязваме, особено когато става въпрос за деца" - коментира кметът.

Измазването с новата боя отнело едва няколко часа. А само децата си знаят какво са изпитвали близо половин година, когато училището им ги е посрещало най-напред с обида, надраскана до централния вход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони