Кралев: 17% от децата ни са със свръхтегло, вкарваме треньори в часовете по физическо

"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,5 % от момичетата са със свръхтегло, а затлъстяването е съответно 10,7 % при момчетата и 10,9 при момичетата.”

Стряскащата статистика обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на националната конференцията „Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи”, организирана от Министерството на образованието и науката.

„Готови сме да влезем в тази битка в името на здравето на децата и се радвам, че ние като министерство срещнахме партньори и разбиране по този въпрос” – допълни спортният министър.

Кралев заяви, че изключително високото професионално ниво на диалога между Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката и отличната съвместна работа вече има конкретни резултати. След броени дни в Народното събрание предстои да бъде гласуван на второ четене Закона за предучилищното и средното образование, в който съгласно промяната инициирана от ММС още от учебната 2015-2016 третия час по физическо ще може да се води и от специалист по вид спорт.

В зависимост от това какво позволява спортната инфраструктура на съответното училище и традициите в конкретната област, учениците ще избират между 10 дисциплини, като вече са проведени разговори с председателите на съответните федерации и е получена тяхната 100 процентова подкрепа.

„Ще предложим за обсъждане и поправка в Закона за висшето образование, която да позволи на университетите, ако желаят да регистрират и участват във финансирането на спортни клубове с отделна юридическа регистрация, които да могат да членуват в съответните федерации, да участват в първенства по отделни видове спорт и да развиват професионални спортисти” – сподели друга идея на своя екип Красен Кралев. Той разясни, че по този начин студентските спортни клубове ще имат възможност да кандидатстват по всички програми на ММС за финансиране на дейността и изграждане и реновиране на спортната инфраструктура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини