40 съдии подкрепиха Нели Куцкова за шеф на САС

Повече от половината магистрати от Софийския апелативен съд (САС) са изразили твърдата си подкрепа за кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС.

В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) 40 съдии (от общо 58) изразяват увереността си, че съдия Куцкова е доказала своя висок професионализъм, принципност, почтеност и безупречен морал и има необходимия капацитет, за да оглави съда, пише „Правен свят”.

В четвъртък ВСС ще направи трети опит да избере административен ръководител на апелативния съд в столицата. Кандидат е само съдия Нели Куцкова. При първия опит се яви само Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение.

Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше. Според запознати сегашната процедура ще покаже дали ВСС е способен да изпълнява една от основните си функции – кадровата. Ако не избере председател на САС, това означава да го обрече за още неопределено време без титуляр, което е недопустимо за третия по големина съд в страната, коментират юристи.

В становището си до ВСС съдиите наблягат на „отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка“ именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова.

„През всички години на работа е доказала, че се ръководи от вътрешното си убеждение, което е основано на върховенството на закона, опирайки се на основните права и свободи в демократичното общество, като по този начин е допринесла за повишаване общественото доверие в правосъдието“, изтъкват още магистратите.

Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество.

В становището си Етичната комисия на ВСС казва, че съдия Куцкова е изключително компетентен и квалифициран магистрат, ползва се с голямо уважение и авторитет не само сред съдиите от САС, но и сред колегите й от съдилищата в Софийския съдебен район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини