Прокуратурата иска фалит на КТБ от 30 септември

Софийска градска прокуратура (СГС) подаде протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на „Корпоративна търговска банка” АД е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014 г., съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата началната дата за неплатежоспособността на КТБ не е 6 ноември, а 30 септември.

"Според съдебния акт до отнемане на лиценза на 06.11.2014 г. „Корпоративна търговска банка” АД е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал", се казва в съобщение на държавното обвинение.

Мотивите на прокуратурата в протеста са, че действителното състояние на банката е било установено по-рано – към 30.09.2014 г. собственият капитал на банката е отрицателна величина.

"Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена „КТБ“ АД. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време. Но в одитните доклади е посочено, че към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30.09.2014 г.", пише още в съобщението от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини