Пътешествие из необятната Аляска

Най-новата книга на Никол Данева„ALASKA. Едно българско момиче в земята на Последната граница” – е вече на пазара. За разлика от предишните й заглавия това не е нито роман, нито изследване на символиката и догмите на християнството. Има и още една новост – за първи път авторката има съавторка – Мадлен Пен – нейната дъщеря.

Никол Данева определя книгата като пътепис за Аляска, а разказът в нея се води едновременно от трима души – Никол, Мадлен и Джек Лондон. Отделено е внимание на голяма част от забележителностите в тази далечна зема. Авторката не крие желанието си да представи пред читателите си Аляска в най-добрата й светлина и да спечели съмишленици, хора, които подобно на нея биха се влюбили в прекрасните й природни красоти.

Не е пропусната и историята на Аляска, която разбира се, е сбито представена само в една глава, която обаче съдържа напълно достатъчна информация, за да може читателят да добие обща представа. Връщайки се назад във времето и опирайки се на романите на Джек Лондон (цялата книга е изпълнена с цитати от негови книги) Никол Данева ни припомня и „Треската за злато”, с която Аляска е най-популярна.

И не на последно място в книгата се чувства невероятно силната връзка между една майка и нейната дъщеря, разделени на хиляди километри една от друга, но винаги заедно в мислите си.

„ALASKA. Едно българско момиче в земята на Последната граница” е интимен разказ, но едновременно с това представя невероятно много подробности и полезна информация за Аляска и би бил прекрасен пътеводител за всеки тръгнал към тази северна точна на Америка.

„ALASKA. Едно българско момиче в земята на Последната граница”, 200 с., цена: 12,00 лв.

Към Аляска, напред и нагоре!

Преваляха вододели, застигани от летни виелици, трепереха под среднощното слънце на голи планински склонове между границата на горите и вечните снегове, слизаха в сгрени от лятото долини сред рояци от комари и мухи и в сянката на ледници беряха по-зрели ягоди и по-хубави цветя от тия, с които би могъл да се похвали Югът.

“Дивото зове”

Джек Лондон

Това е разказ за моето пътуване до Аляска, за чудните изненади, които тази земя крие, както и за живота на едно българско момиче, свило по волята на обстоятелствата семейното си гнездо далеч от родината.

Ако някой преди двайсет-трийсет години ми бе казал, че ще се озова в места, за които само бях чела в книгите на Джек Лондон – там, където величавата дива природа е съхранила примамливия зов на първичната си мощ, щях вероятно да се изсмея на развинтената му фантазия. Но какво ли не се случва в живота на човек! Жизненият път прилича на объркан лабиринт, в който на всяко разклонение сме принудени да правим избор. От този наш избор зависи накъде ще тръгнем, към какво ще се стремим или какво ще си пожелаем. И най-важното: колко силно ще го пожелаем – тогава един ден мечтата ни непременно ще се сбъдне. Така както се сбъдна и моето огромно желание да видя Аляска – сбъднат резултат от поредица направени в миналото избори както от мен, така и от дъщеря ми.

Бих искала да запозная и вас с прелестите на чудния северен свят, до който имах щастието да се докосна. И след няколкото романа с исторически и приключенски сюжети, заех се да предоставя на вниманието ви нещо ново за мен по жанр. Докато правех записките си, хрумна ми да разширя темата, и така се получи един не съвсем традиционен пътепис, чийто текст е съставен от впечатленията на трима души – моя милост, дъщеря ми Мадлен (която не се побоя да направи своя съдбоносен избор в лицето на обаятелния американец Доналд П.) и... леко позабравения в родината си Джек Лондон, когото преоткрих, търсейки корените на моята дълбока възхита от тази северна земя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура