Любо Пенев - единственият ход

Любо Пенев се връща в ЦСКА като треньор в опит да спаси родния клуб в един от най-тежките периоди. Феновете са щастливи, но сърцата им са свити. Отборът не може гол да вкара, камо ли победа да вземе. Както отдавна знаем - във футбола няма нищо сигурно, всичко е предпоследно. След 0:2 срещу „Литекс“ в неделя наставникът Галин Иванов чу от ръководството, че е на прав път и да не се безпокои. Но бързо му показаха вратата. С право - изпусна шанса, не се справи със задачите.

Сега Пенев поема огромен риск, играе „ва банк“. А освен това го прави на добра воля и без пари. ЦСКА е разделен на българи и чужденци. Мразят се и дори не си говорят, въпреки че допреди 3-4 месеца бяха сплотен колектив. Мотивацията е паднала и всеки чака края на сезона. Чужденците мислят за бягство, а повечето българи се чудят дали ще им бъдат предложени нови договори.

В тази екстремна обстановка Любо залага името си с ясното съзнание, че в оставащите пет мача е възможно да не спечели нито веднъж. Това безспорно би ударило по визитката му. Но Господ обича смелите. Любо очевидно е такъв. Едва ли друг би се съгласил два дни преди гостуване на „Берое“ да се захване с умиращия ЦСКА. Трябват бистър ум и точни решения без право на грешки. Днес Любо трябва да е повече психолог, отколкото треньор.

Единствената истинска подкрепа Пенев ще получи от публиката. Ръководството признава, че няма пари и се чуди как да оправя дълговете. А и всъщност вече не се знае кой точно управлява. На „Армията“ традиционно летят декларации и обвинения в безхаберие. Кой е крив и кой е прав? Дано се намери някой поне да сложи подпис под договора на Любо, защото иначе циркът ще е за „Гинес“.

Футболистите на ЦСКА изпитват нужда на първо място от доверие. А може би и от един шамар, за да се съвземат и да повярват в себе си. Пенев не може да очаква рамо от съдии и странични фактори - той е на нож с футболния съюз. На 9 май на „Армията“ ще гостува „Лудогорец“, чийто шеф бе една от основните мишени на Любо в двете гръмки интервюта пред „Труд“ и „120 минути“ по Би Ти Ви в края на миналата година.

Собственикът на клуба Ивайло Манджуков признава, че още не знае дали ще бъде взет лиценз - не за Европа, а дори за „А“ група за следващия сезон. Това доказва - Пенев не идва за пари в родния си отбор, а за да помогне. Скъп треньор е, няма спор. Името и качеството пари струват. Ако бракът между Пенев и ЦСКА продължи, дано един ден не извадят и неговия договор като на Стойчо Младенов. Защото всеки уважаващ себе си специалист не би приел работа в клуб, където след някой друг ден ще си види във вестника всички суми и клаузи. Но това е ЦСКА. Всъщност това днес не е ЦСКА.

Любо Пенев бе единственият възможен избор за спасение на отбора. Стойчо Младенов вече бе хвърлен на боклука, а Христо Стоичков не иска да чуе за връщане в България. Четвърти вариант няма. Никое друго червено сърце не се разви като абсолютен авторитет, който може да се бори и да отстоява позицията си. Да скача в огъня срещу врага, без да мисли първо за себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ