Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Саудитска Арабия и хутите водят тайни преговори за спиране на войната

Касата реже излишните болници

НЗОК ще сключва договор само с част от болниците в районите, в които те са в излишък. „Отсяването“, след което лечебните заведения ще получават пари от вноските ни, ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии като в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение.

Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които здравният министър д-р Петър Москов представи вчера на Висшия медицински съвет.

Струпване на болници има в София, където те са над 90, в Пловдив и Варна. На въпрос на „Труд“ след въвеждането на задължителната Национална здравна карта (НЗК), която ще посочи къде и от какви структури имаме нужда, колко например лечебници трябва да останат в столицата, министърът отговори: „НЗК ще вкара болниците в европейската норма“. Според картата, ако например Разград се нуждае от допълнително звено за детско здравеопазване, то ще се разкрие там, а не в София. А в районите, където има недостиг на лечебни заведения, държавата ще предприеме мерки да ги осигури или ще създаде икономическа предпоставка да се отворят с частен капитал. „Докато в момента е по-лесно да се направи 50-а ортопедия в София, отколкото в Родопите“, обобщи д-р Москов.

При нужда картата ще се актуализира всяка година.

Промените предвиждат още центровете за психично здраве, психо и онкодиспансерите да се влеят в многопрофилните болниците. „Така ще се подобри лечението на тези пациенти, защото ще имат достъп до останалите специалисти“, заяви Москов, запитан от „Труд“ няма ли да се забавя терапията им като попаднат сред всички други болни българи.

“Ще се обедини само администрацията на 9-те болници в карето на Александровска болница и новото звено например ще прави общи поръчки за пране, стерилизация, охрана и др.”, обясни още д-р Москов. Всяка една от болниците обаче остава самостоятелна като структура. Промяната на вливането на структури също е записана в поправките на Закона за лечебните заведения.

Нито ГЕРБ, нито АБВ, нито Патриотичният фронт обаче знаят за написаните от здравния министър промени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.