Касата реже излишните болници

НЗОК ще сключва договор само с част от болниците в районите, в които те са в излишък. „Отсяването“, след което лечебните заведения ще получават пари от вноските ни, ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии като в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение.

Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които здравният министър д-р Петър Москов представи вчера на Висшия медицински съвет.

Струпване на болници има в София, където те са над 90, в Пловдив и Варна. На въпрос на „Труд“ след въвеждането на задължителната Национална здравна карта (НЗК), която ще посочи къде и от какви структури имаме нужда, колко например лечебници трябва да останат в столицата, министърът отговори: „НЗК ще вкара болниците в европейската норма“. Според картата, ако например Разград се нуждае от допълнително звено за детско здравеопазване, то ще се разкрие там, а не в София. А в районите, където има недостиг на лечебни заведения, държавата ще предприеме мерки да ги осигури или ще създаде икономическа предпоставка да се отворят с частен капитал. „Докато в момента е по-лесно да се направи 50-а ортопедия в София, отколкото в Родопите“, обобщи д-р Москов.

При нужда картата ще се актуализира всяка година.

Промените предвиждат още центровете за психично здраве, психо и онкодиспансерите да се влеят в многопрофилните болниците. „Така ще се подобри лечението на тези пациенти, защото ще имат достъп до останалите специалисти“, заяви Москов, запитан от „Труд“ няма ли да се забавя терапията им като попаднат сред всички други болни българи.

"Ще се обедини само администрацията на 9-те болници в карето на Александровска болница и новото звено например ще прави общи поръчки за пране, стерилизация, охрана и др.", обясни още д-р Москов. Всяка една от болниците обаче остава самостоятелна като структура. Промяната на вливането на структури също е записана в поправките на Закона за лечебните заведения.

Нито ГЕРБ, нито АБВ, нито Патриотичният фронт обаче знаят за написаните от здравния министър промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве