Митрополит: Геноцид в здравеопазването

Липсата на онколекарства в България е геноцид. Това заяви пловдивският митрополит Николай след молебен за пациентите в местния онкологичен център.

Владиката отсече, че държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за болните с рак, както и ваксини за децата.

Задочно здравният министър д-р Петър Москов му отговори, че отпадат лимитите за онколечението, ражданията, хемодиализата и интензивните грижи. Очакваше се това да гласува късно Надзорния съвет на НЗОК.

„Пета поредна администрация на здравния министър се занимава с проблема с ваксините“, каза още Москов. Той обясни, че този път двамата производители на 5- и 6-валентната ваксина не се явили на търга, защото имали технологични затруднения. Те настъпили заради новия начин на производство на имунизациите, наложен от ЕС. „Ще намерим необходимите количества от всички възможни източници“, обеща д-р Петър Москов. Той подчерта, че проблем има все с доставката на ваксини за българчета, румънчета и македончета, но не и примерно за Германия.

Половината пациенти на инвазивна лаборатория - здрави

Половината пациенти на частна инвазививна кардиология се оказали здрави. Това показва анализ от дейността на лечебната структура, съобщи още здравният министър д-р Петър Москов.

Установено е, че за 3 дни от две съседни села в инвазивната кардиология са приети 43-ма души и 23 от тях не са имали стенози (запушвания) на съдовете. "Но това струва на НЗОК 40 000 лв.", допълни д-р Москов. Случаят е даден на медицинската ДАНС и след изясняването му може да се стигне до корекции в договора на структурата с НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве