Политолог: Велизар Енчев е доносничел за съпругата и студентите си

Комисията за досиетата трябва да продължи да работи, защото изважда на бял свят истината за нашето тоталитарно минало. Това заяви пред БНТ политологът Антон Тодоров. Така той отговори косвено на депутата Велизар Енчев, който поиска тази комисия да бъде закрита.

Политологът прочете част от кадровата справка на Велизар Енчев като сътрудник на ДС, от която се вижда, че е давал сведения за негови студенти, за съпругата си и за етиопски граждани, аспиранти в Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ).

„Христо Смоленов бе голям началник в БОРКОР шеф на дирекция „Анализи”, а има досие като агент „Андрей” и е изпълнявал задачи, като неговите доноси са предоставяни на КГБ. Действащ секретар на същата организация е щатен кадрови офицер от Шесто управление на бившата ДС, как искате тя да работи”, каза Тодоров.

Той разказа, че през 1969 година в София е била делегация на КГБ начело с Юрий Андропов и на срещата с Тодор Живков първият тогава ръководител на държавата е заявил, че нашата ДС е филиал на КГБ.

Антон Тодоров цитира клетвата на тези хора и заяви, че те трябва да бъдат съдени за национално предателство, защото поемат ангажименти и пред съветската КГБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини