Прокуратурата и БНБ: КТБ във фалит от 30 септември (Обзор)

Прокуратурата и БНБ обжалват датата на неплатежоспособността на КТБ. Според тях тя е настъпила на 30 септември 2014 г., а не е 6 ноември, както определи Софийският градски съд (СГС). Аргументът е, че одиторските доклади, публикувани на 30 септември, сочат, че капиталът на банката е отрицателен. СГС обаче определи за дата на неплатежоспособност деня, в който беше отнет лицензът на банката.

Междувременно стана ясно, че временната комисия за КТБ в парламента очаква отговор от синдиците на банката във връзка с информацията на агенция ПИК, че бившият премиер Иван Костов неправомерно е предоговорил договора си по влог в банката по време на специалния надзор. Така условията по него от преференциални били променени на редовни. Това позволило на бившия премиер да получи сумата до гарантирания размер от 196 000 лв. и да направи прихващане на горницата.

Шефът на комисията Десислава Атанасова обясни, че синдиците са тези, които имат права да определят дали е правомерно предоговарянето на депозити и дали има преференции по тях. Тя посочи още, че в комисията вече са били поставени подобни въпроси във връзка с постъпили сигнали. „Надявам се, че на следващото заседание синдиците ще отговорят на поставените ни въпроси, включително и на този за г-н Костов“, каза Атанасова. Тя обясни още, че в доклада на ДАНС за 2013 г., който не е стигнал до парламента, не се е споменавала КТБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес