Сечта забранeна от залез до изгрев

Дърводобивът в българските гори ще се извършват само денем. Час след залеза на слънцето всякаква сеч трябва да бъде прекратена и ще се подновява час преди изгрева. Това става ясно от поправки в Закона за горите, подготвени от Министерството на земеделието.

Промените предвиждат дърводобивните фирми да бъдат отписвани от регистъра и да губят правото да извършват такава дейност, ако бъдат заловени дори веднъж, че са секли извън границите на имота, за който е издадено позволителното. Същото ще е наказанието и ако бъдат изловени, че са извозвали дървесината в нарушение на плана за дърводобив.

Лесовъдите също ще губят поминъка си, ако бъдат хванати дори само веднъж, че са маркирали дървета за сеч извън границите на имота, предвиден за дърводобив. Те ще губят права и ако са потвърдили сечище с невярно съдържание на дърветата в него.

От 1 януари 2017 г. всички камиони, превозващи дървесина, трябва да са монтирали GPS-и за проследяване на товара. Година по-рано - от 1 януари 2016-а, собствениците на обекти, в които постъпва и се преработва дървесината, трябва да поддържат постоянно видеонаблюдение. А веднага след обнародването на промените те трябва да започнат да си водят дневник за постъпилата при тях дървесина.

Три месеца след обнародването на промените в закона от всички лесовъди ще се изисква образователен ценз. Лицата със средно образование ще трябва да преминат изпит пред комисия. “Целта на това предложение е да се гарантира, че само лица с необходимата компетентност ще имат правомощия”, пише в мотивите към поправките в закона, изготвени от аграрния зам.-министър Георги Костов.

След многобройни сигнали за бракониерска сеч преди месец кабинетът “Борисов” въведе мораториум за износ на дървесина от страната. Оттогава дърводобивни фирми периодично протестират, а ведомството на Десислава Танева обеща мораториумът да падне веднага след като тези поправки бъдат приети.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес