Млада жена със СПИН почина от пневмония в Благоевград

30-годишна жена издъхна в реанимация на МБАЛ - Благоевград от тежка пневмония с усложнения след 72-часова борба на лекарите за живота й, пише struma.bg.

Младата жена е приета по спешност в събота, след оказана първа помощ на място в Кочериново от екип на Спешен център - Рила. Тежкото й състояние с белодробно заболяване и срив на имунната система предизвикало съмнение в лекарите. Веднага са предприети спешни мерки за диагностично уточняване, направеният бърз тест за наличие на ХИВ е реагирал положително.

Взети са кръвни проби, които са изпратени в Националната лаборатория за ХИВ/СПИН в София, окончателните резултати ще станат известни днес. Заради бързия тест, който показал наличие на ХИВ инфекция, своевременно е информирана Регионалната здравна инспекция в Благоевград, служители работят по случая.

Екипите, които са имали контакт с болната жена, са работили при засилени предпазни мерки, защитно облекло, маски и ръкавици. Предстои изследване на всички медици, които са имали контакт с пациентката, инкубационният период за позитивиране на ХИВ инфекция е 30 дни, необходими са и последващи изследвания след няколко месеца.

Младата жена беше преведена в кома и поставена на апаратна вентилация за овладяване на тежкото й състояние, но въпреки предприетите реанимационни действия, бързо развиващата се инфекция доведе до фаталния край.

30-годишната жена е от Ботевград, но от 7 години живее в Дупница, засега не е известно как се е озовала в Кочериново, откъдето с линейка е докарана в МБАЛ - Благоевград. Тя е с атрактивна външност, с татуировки по тялото. По време на болничния й престой близки не са я посещавали. Не е ясно и точно откога е заразена с ХИВ инфекция, но тежкото протичане на болестта й показва, че е носител на заразата поне от 5 години.

Само преди две седмици 33-годишна жена, болна от СПИН, . Тя е постъпила за болнично лечение с тежки усложнения - перитонит, изпаднала в кома и въпреки лекарските усилия издъхнала, а изследванията показали, че е била болна от СПИН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони