Експерт: Максималното възможно земетресение в София е 7.5 по скалата на Рихтер

Няма данни, че в България може да се случи земетресение като това в Непал, просто натрупваната земна енергия тук е много по-малко и няма никаква база за сравнение между натрупваната енергия в нашия район и тази в Хималаите. Това каза в студиото на Нова тв. професор Емил Ботев.

Според професор Ботев в София максималното земетресение, което е възможно е от 7-7.5 по скалата на Рихтер. При направено проучване в столичния район „Триадица” преди 2000 година е установено, че при такъв трус ще оцелеят 30% от сградите, а след въвеждането на новите изисквания след приемането ни в ЕС в строителството този процент е 50.

Според него, трус от 7.8 по Рихтер в страната вече е станал в Струмския сеизмологичен район в началото на миналия век, такава енергия се натрупва за около няколко хиляди години и можем да бъдем спокойни сега. Същото е и в Чирпанския район, там също енергията се е освободила през 1928 година и следващото евентуално ще е след няколко хиляди години.

„През последните 200 години огнището във Вранча се е събудило само веднъж по-сериозно, през 1977 година и случилите се трагедии са в резултат от лошото строителство и конструктивните промени в рухналата тогава сграда”, каза сеизмологът.

„Най-силното възможно земетресение у нас е в Кресненското огнище, там е възможен трус от 8 по скалата на Рихтер”, потвърди професорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини