Чавдар Златев е новият Член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Експерт: Максималното възможно земетресение в София е 7.5 по скалата на Рихтер

Няма данни, че в България може да се случи земетресение като това в Непал, просто натрупваната земна енергия тук е много по-малко и няма никаква база за сравнение между натрупваната енергия в нашия район и тази в Хималаите. Това каза в студиото на Нова тв. професор Емил Ботев.

Според професор Ботев в София максималното земетресение, което е възможно е от 7-7.5 по скалата на Рихтер. При направено проучване в столичния район „Триадица” преди 2000 година е установено, че при такъв трус ще оцелеят 30% от сградите, а след въвеждането на новите изисквания след приемането ни в ЕС в строителството този процент е 50.

Според него, трус от 7.8 по Рихтер в страната вече е станал в Струмския сеизмологичен район в началото на миналия век, такава енергия се натрупва за около няколко хиляди години и можем да бъдем спокойни сега. Същото е и в Чирпанския район, там също енергията се е освободила през 1928 година и следващото евентуално ще е след няколко хиляди години.

„През последните 200 години огнището във Вранча се е събудило само веднъж по-сериозно, през 1977 година и случилите се трагедии са в резултат от лошото строителство и конструктивните промени в рухналата тогава сграда”, каза сеизмологът.

„Най-силното възможно земетресение у нас е в Кресненското огнище, там е възможен трус от 8 по скалата на Рихтер”, потвърди професорът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете