БЧК: Спасителни екипи с 11 обучени кучета имат готовност да окажат помощ на пострадалите в Непал

Спасителни екипи с 11 обучени кучета имат готовност да окажат помощ на пострадалите в опустошителното земетресение в Непал. Това каза Радко Марков, временно изпълняващ длъжността директор на Планинската спасителна служба към БЧК, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че към момента няма изпратена молба от Световната червенокръстка организация, но екипите са в готовност веднага да се отзоват.

“Нашите екипи са в пълна готовност, ако се получи такава молба, да могат да се включат. Основната работа в такива случаи е на спасителните кучета. Имаме обучени за тази дейност около 11 кучета в момента, които имат готовност да се притекат на помощ, ако е необходимо. В такива ситуации най-важното е по най-бързия начин да се започне издирването на попадналите под разрушенията хора и точно това е работата на кучетата. Те успяват да открият местата, където има затрупани хора“, поясни спасителят.

Радко Марков каза още, че опасностите при такъв вид операции са немалко и поради това се изисква изключително добра подготовка на спасителите. Той подчерта, че българските спасителни кучета имат опит в две международни спасителни операции – в Армения и Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини