Слънце само през първите 10 дни от май, дъжд и градушки през останалата част от месеца

Пре май месец се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18?. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата. Това съобщават от Националния институт метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус".

В началото на май въздушната маса ще бъде неустойчива – ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През периода 4-7-ми май ще бъде топло, с температури по-високи от обичайните. В началото ще е слънчево, но към 6-7 атмосферата ще се лабилизира, ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. През последните дни от първото десетдневие температурите чувствително ще се понижат. Ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се установи хладно за сезона време. По-често ще бъде облачно с валежи, в отделни дни значителни.

През третото десетдневие съществена промяна в атмосферната циркулация не се очаква. Ще се задържи неустойчиво с чести превалявания, в отделни дни се очакват и значителни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

По Черноморието и във високите полета средните температури през месеца ше варират между 14 и 16?, в планините – от 2-4? по високите части над 2000 метра и до 12-13? в по-ниските.  Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 л/кв.м. 
В началото на месеца слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. Фазите на Луната през месеца са: 4.05 – пълнолуние, 11.05 – последна четвърт, 18.05 – новолуние и 25.05 - първа четвърт.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето