Френски служби забъркаха наш режисьор в банда, източвала банкови карти

Френски служби замесиха името на наш режисьор в разследване срещу банда, източвала кредитни карти. Тя действала през 2014 г. във Франция и успяла да източи около половин милион евро.

Заради разследването миналия вторник френски агенти, съдия-следовател и наши полицаи претърсили жилището и колата на 41-годишния собственик на малък новинарски тв канал. Живее в столичния жк "Света Троица" под наем със съпругата си и 7-годишния им син. Нямам нищо общо със случая, заяви той пред "Преса".

Всичко започнало преди Великден, когато съседката му казала, че го търсил униформен полицай, за да пита дали живее там. "На следващия ден отидох в РПУ-то, за да разбера защо са идвали. Отговориха ми, че адресът е даден за проверка", обясни Христов. Миналия вторник се звъняло на вратата в 7 часа. Дошли френски и български полицаи. Представили документ от съда и после взели лаптопа, харддискове и телефоните. Съставили протокол, но не дали копие на Мартин. Отвели го за разпит в следствието. Там му показали снимки и питали за имена на хора от Шумен, Хасково, Пловдив, които не познавал. После го освободили.

Името на Мартин попаднало в разследването, след като във Франция бил задържан мъж. В скайпа му бил открит разговор с човек, който се "вързал" в айпи адреса на Христов. Това е единственият повод да дойдат вкъщи, каза още Мартин. Внезапното посещение изплашило сина на Мартин и родителите го завели при психолог. Другият проблем е, че семейството ще трябва да си търси нов дом. Хазяинът им казал, че трябва да се изнесат след два месеца. Ще си търся правата, категоричен е Мартин. Той ще се консултира с юристи и ще заведе дела.

От апелативната спецпрокуратурата вчера съобщиха, че в началото на януари при тях е постъпила молба за правна помощ. Тя била издадена от зам.-председателя на окръжния съд в гр. Прива, Франция. Съдействието ни било нужно по разследване срещу международната група, в която участвали и двама българи. Французите поискали да се открият и разпитат лицата, ползващи конкретни айпи адреси, и да се направят обиски в домовете им. За да стане това, от Специализирания наказателен съд е поискано и получено разрешение. Съдебната поръчка е изпълнена при спазване на всички изисквания, категорични бяха от прокуратурата. Оттам уточниха, че у нас не се води разследване по случая и материалите ще бъдат изпратени във Франция. Мартин Христов не е сред двамата разследвани и срещу него няма обвинение.

Според прокуратурата българските съдебни органи са си свършили работата перфектно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини