Орбан пак е срещу ЕС, иска връщане на смъртното наказание

Унгарският премиер Виктор Орбан отново повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание – мярка, забранена от европейското право, но изисквана от крайнодясната опозиция, предаде Франс прес.

"Въпросът за смъртното наказание трябва отново да се постави на дневен ред в Унгария", заяви Орбан. Според него унгарското законодателство, което е едно от най-репресивните в Европа с доживотни присъди без право на замяна, не е "достатъчно възпиращо".

Орбан заяви това като реакция на убийството на служител в магазин в южна Унгария миналата седмица.

Смъртното наказание бе премахнато в Унгария през 1990 г. със завръщането на демокрацията. То не може да се възстанови съгласно Хартата на основните права на Европейския съюз, към който Унгария се присъедини през 2004 г.

Виктор Орбан е бивш водач на либералната опозиция при комунистическия режим. Откакто се върна на власт през 2010 г., той редовно е обвиняван в автократизъм.

С темата за смъртното наказание той за втори път използва една от водещите теми на националистичната партия "Йоббик", която печели все повече обществена подкрепа в избирателните нагласи.

В петък правителството обяви, че ще организира обществена дискусия за засилване на законодателството за бежанците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят