Проф. Людмила Матева: Вече излекуваме болни с хепатит С, на които не можехме да помогнем!

Българските пациенти трябва да бъдат лекувани като европейските. Затова трябва да се съобразим със стандартизираните европрепоръки за поведението при хепатит С, които бяха представени във Виена преди дни на Международния конгрес за изучаване на черния дроб.

Новите изисквания от европейския гайдлайн (б.р. - ръководство) дават възможност всички пациенти с хроничен хепатит С, които се нуждаят от лечение, да бъдат включени на различни терапевтични схеми. Изборът на подходящата за конкретния болен зависи от: състоянието на организма му, имунитета, възрастта, придружаващите заболявания, дали е с бъбречна недостатъчност, има ли допълнителна инфекция с хроничен хепатит В или с ХИВ, приемал ли е предходна терапия. От значение е също колко голямо е количеството на вируса в кръвта, кой генотип е заразата и в зависимост от всички тези важни фактори се изработва много по-индивидуализирано лечение, отколкото то бе досега.

Медицината днес дава възможност да се излекуват напълно пациенти, които досега не са били подходящи за т. нар. интерферон базирана терапия или тя не е давала желаните положителни резултати. Става дума за болните, които също са повалени и от епилепсия, автоимунно заболяване, значителна анемия или са с намален брой на тромбоцитите (при последните интерферон базираната терапия би била повече опасна, отколкото полезна).

Настоящите европейски препоръки са категорични, че в някои случаи трябва да се приложи „освободеното“ от интерферон лечение с различни възможности и комбинации на противовирусни средства. Така ще се постигне до 97% излекуване на болните. Това са около 400-500 българи от вече диагностицираните с хепатит С хора у нас.

България, заедно с другите страни от ЕС и със САЩ, сме приели, че новата успешна до 97% терапия, трябва да се приложи при болните с напреднала и по-тежка болест в следствие на хепатит С. Т.е. при пациенти, които имат значителна фиброза, с цироза на черния дроб и при тези, които спешно се нуждаят от по-кратко лечение (защото в скоро време им се налага да започнат химиотерапия по повод друго заболяване, имуносупресивно лечение, застигнати са също и от хепатит В или просто са противопоказани за прилагането на интерферон).

Докато пациентите с по-леко чернодробно увреждане - например които нямат фиброза, са пред алтернативата или да изчакат за новото лечение, или да проведат интерферон базираната терапия в комбинация с още един или два медикамента.
С две думи - радостен е фактът, че вече можем да постигнем положителен ефект при много от групите с т.нар. трудни пациенти.

Какво обаче ще стане, ако не приложим европейските препоръки? Ще лишим една част от българските пациенти от възможността да бъдат лекувани добре - например тези с по-напреднали цирози, но най-тревожното е, че ще се окаже, че просто не можем да помагаме на българите, противопоказани за приложение на интерферон. Т.е. те няма да бъдат лекувани адекватно. В тези случаи ще получават дълга терапия, но тя няма да им позволи бързо да се върнат в реалния живот, няма и да се намалят тежките странични ефекти на интерферона.

Надявам се България да изработи разумен план и при посочване на най-нуждаещите се българи и на тези, чието състояние не позволява да чакат, да им бъде приложено най-новото безинтерфероново лечение.

------------------
Проф. Матева е национален консултант по гастроентерология и началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.

Проф. Рафаел Бенгоа, министър на здравеопазването (2009-2014 г.) в правителството на Баската автономна област в Испания:

Откривайте болните преди тежките поражения

- Проф. Бенгоа, какъв е испанският модел на реимбурсиране (плащане) на лечението на хепатит С?

- Ситуацията в Испания е следната - някои от пациентите решиха, че са по пациенти (усмихва се) и че само те са се разболели от вируса през последните 40 години у нас. Затова настояват да получат лечение веднага, тъй като в противен случай ще починат. Затварят се в болници в Мадрид и с помощта на медиите притискат правителството да им помогне, защото „то трябва да направи нещо за тях“. И то колкото се може по-бързо, дори по-бързо, отколкото те самите искат.
Вижте, програмата или планът за справяне с тежкото заболяване в различните страни би следвало да е различен. Световната здравна организация препоръчва той да обхваща всички видове хепатит, за щастие има ваксина срещу А и Б, но не е така с С. И сега на въпроса ви - в Испания е взето решение най-новата терапия да се прилага при пациенти в напреднала степен на заболяването (скалата е от 0 до 4, а в иберийската държава лечението без интерферон се извършва в последните две степени - тоест при фази 3 и 4, но в някои случаи и във втората - б.р.). А за обхващането на всички пациенти с хепатит и за прилагане на националния план са отделени 700 милиона евро.

- Какви точки в екшън програмата ви я правят успешна?

- Насърчава се не само лечението, но и превенцията. Това се открива не само при нас, но и във френския, и в шотландския план. Просто казано, ако не се спират пътищата на инфектиране, ако не се търсят инфектираните, извършването само на лечение няма да помогне за справянето с хепатит С.

- България е близка в икономическо отношение до Испания, затова каква препоръка бихте дали за по-добрата терапия на пациентите с хепатит С?

- Задавате въпрос за милиони евро (смее се). Не чакайте пациентите да дойдат при лекаря, а ги открийте. Направете такава организация, че те да бъдат диагностицирани далече преди заболяването да е нанесло тежки поражения.

- Какво по-точно имате предвид?

- Държавите, които имат национален план срещу хепатит, най-напред прилагат първична превенция. Това значи, че гарантират абсолютна безопасност на кръвните продукти, ликвидират и опасните условия при процедурите по кръвопреливане. Насочват се към рисковите групи - наркомани, хора с татуировки и пиърсинг (25% от последните не знаят, че са инфектирани) и пристъпват към ранна детекция на вируса. После се назначава най-подходящото за тях лечение.

- Испания има много ниски цени на лекарствата. Как го е постигнала властта ви?

- Не съм ангажиран с преговорите с фармацевтичните компании, тъй като сега работя в университета. Но в един момент те започнаха да се водят по много агресивен начин, а дискусията се премести в погрешна посока. Прави впечатление обаче, че доставчиците на медицински услуги все повече се ориентират към плащането за резултат. И то не само по отношение на лечението на хепатит, но и при другите заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве