На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Катаджии на лов за тъмни стъкла, вземат книжки за неплатени глоби

Хайка за коли с тъмни стъкла започва от четвъртък в цялата страна. Ще се вземат книжките и на шофьори, които имат неплатени глоби.

Пътните полицаи ще спират за проверка “всички автомобили, за които има съмнения, че са с допълнително затъмнени стъкла”, гласи съобщението на МВР.

В нашия Закон да движение по пътищата (ЗДвП) има забрана за стъкла, които не са фабрично затъмнени от производителя, но не е посочен допустим процент на прозрачност. Според чл. 105 ал. 1 се забранява “ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила…, както и намаляване на прозрачността им”. В ал. 2 се допуска “ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, ако има огледала от двете страни на колата”.

За тъмни стъкла няма изрично предвидена глоба, затова на шофьора се съставя акт или фиш за 20 лв. по общия текст за нарушение на ЗДвП. По-опасно е, ако катаджиите решат да спрат автомобила от движение, като приложат Принудителна административна мярка (ПАМ). Юристи съветват всеки, който е наказан с ПАМ за затъмнени стъкла, незабавно да обжалва, защото в Правилника за приложение на ЗДвП няма достатъчни основания за мярката. Там в чл.13 е посочено като недопустимо само слагането на пердета на предните врати и задното стъкло.

След спиране на пътя катаджиите могат да проверят в база данни дали шофьорът има неплатени глоби и да му вземат книжката, докато се издължи. Законът им дава право да налагат тази ПАМ, стига да спазят специалните разпоредби като изготвят протокол, по-различен от обикновения акт или фиш. Важно е водачът да знае, че глобите на КАТ имат давност 2 години от деня на съставяне на акта или фиша и 3 години, ако ченгетата са предприели някакви стъпки за събирането на дължимото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.