Кунева: Безпрецедентно е две държави да чакат почти 10 г. за Шенген

"Безпрецедентно е две държави да чакат почти 10 години за Шенген. Такъв случай няма досега в историята". Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, съобщи Нова тв.

От подписването на договора са изминали почти 10 години, в него е казано, че, когато страната е технически готова, влиза в Шенген.

"Какъв е планът? Според мен ние трябва много амбициозно да поставим въпроса за средата на юни, на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред – това е 15 юни. Имаме много малко време", каза тя пред депутатите и посочи, че решението трябва да бъде взето без да се допуска тактика на отлагане.

"Мисля, че сега е много важно да убедим общественото мнение в няколко ключови страни. Германия без съмнение е една от тях и затова посещението на г-жа Цачева в германския Бундестаг е от много голяма важност. Ние сме готови да отговорим на всички въпроси да влезем в този разговор сериозно и задълбочено и да покажем какво сме направили. Аз съм сигурна, че България ще бъде добър член на Шенген", каза тя.

"Накрая страните, които ще останат за най-активна работа са една, най-много две и ще направим всичко възможно, за да ги убедим", добави Кунева.

С обяснението, че не е проследила вътрешните дебати, защото много активно се е занимавала с Шенген, Кунева не коментира изказването на Георги Първанов, който определи външния министър Даниел Митов като вреден. Тя посочи, че има отлично сътрудничество с всичките си колеги и смята, че ще успее точно тези резултати, към които тя се стреми да ги постигнат заедно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини