Съдят мъж, отсякъл крака на куче

В Кюстендил започна дело за насилие над животни. На подсъдимата скамейка в Районен съд седна 67-годишният Петър Стоилов от село Пелатиково, община Невестино. Окръжна прокуратура в града повдигна срещу него две обвинения - за жестокост към животно, за което законът предвижда до три години лишаване от свобода и глоба от 1000 лв. до 5000 лв., и за закана за убийство, за което наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

Случката е от 14 март миналата година, когато овчарят в село Пелатиково Евгени Стоянов минал покрай къщата на Стоилов, намираща се в края на селото. Заедно със стадото имало и куче пазач, което непрестанно лаело. Ядосан, Стоилов изскочил от къщата си с малка брадвичка, като с един замах отсякъл крака на кучето Шаро, след което, без да проговори, се върнал в къщата си, съобщава struma.bg.

„Беше много страшно, първо много се изплаших, а после дни наред се тревожих за Шаро. Като видях какво е станало, веднага прегърнах кучето и се върнах в дома си, там повиках и ветеринарния доктор”, разказал пред разследващите Стоянов.

Наложило се ветеринарният доктор да направи две операции на кучето Шаро, за да му пришие крака, но въпреки всичко животното вече не си движи този крак, разказал Е. Стоянов.

Тъй като делото е първото по рода си в Кюстендилско, съдия Проданова, председателствала съдебния състав в КРС, назначила и експертиза на кучето, която показала, че въпреки че животното е на 11 години и вече е физически здраво, то кракът му е неподвижен и кучето не може да изпълнява задълженията си като пазач. Според документите за двете операции сем. Стоянови платили 300 лв. на ветеринарния доктор.

Десет дена след случката агресията на Петър Стоилов се проявила отново, когато случайно срещнал съселянина си на пътя между две от махалите на селото. Петър, който носел същата брадвичка, се заканил на овчаря с думите: "С това секире отрезах на кучето крака и с него ще ти отрежа главата".

Стоянов, който няколко месеца преди това прекарал инфаркт, отишъл в полицията и разказал за действията на съселянина си.

По време на първото съдебно заседание подсъдимият Петър Стоилов призна всичко, записано в обвинителния акт, и поиска съкратено съдебно следствие. В резултат той получи присъда от една година условно с тригодишен изпитателен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини