САЩ ще помогнат за освобождаването на кораба с български капитан

"САЩ възнамеряват да помогнат на Маршаловите острови да освободят търговския кораб, плаващ под флага на тази държава, който е задържан от Иран в Ормузкия пролив. Те се надяват да направят това по дипломатически път", съобщи говорителят на Държавния департамент Мари Харф, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Капитанът на контейнеровоза Maersk Tigris, който е собственост на датската компания Maersk Line, е български гражданин.

"Поддържаме контакти с официалните лица от Република Маршалови острови и компанията собственик, за да определим най-подходящите пътища за мирно разрешаване на този инцидент и безопасното излизане от създалото се положение за кораба и неговия екипаж", каза американският дипломат.

Тя потвърди, че Маршаловите острови са се обърнали за помощ към Вашингтон. Според споразумението за свободна асоциация между двете държави.

"САЩ отговарят за отбраната и сигурността на Маршаловите острови, включително въпросите, засягащи корабите, плаващи под флага на тази островна страна", уточни Харф.

Говорителят на Държавния департамент заяви, че по данни на САЩ контейнеровозът, задържан от ирански патрулни катери при навлизане в Персийския залив, е поставен под надзора на военно-морските части на "Пазителите на Ислямската революция" край североизточното крайбрежие на остров Ларак.

"Продължаваме да следим ситуацията", добави Харф, без да уточнява какви стъпки САЩ ще предприемат за освобождаването на кораба.

По-рано САЩ обявиха, че Maersk Tigris е плавал в международни води и неговото задържане предизвиква тревога от гледна точка на свободата на корабоплаване, макар че причините за инцидента не са известни до край. Иранските власти съобщиха, че корабът е задържан по искане на пристанищните власти. Заповедта за задържането е издадена във връзка с финансовите претенции на Техеран към компанията Maersk Line.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят