Съдът оправда Веселин Георгиев по делото “Батко”

Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по делото “Батко”, предаде БГНЕС.

На 28 април прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев. Сега, 7 години след скандала, който се разрази през 2008 година, съдът определи Георгиев за невинен.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е одобрил сключването на договори за обществени поръчки за 120 млн. лв. между ръководения от него фонд и фирмите “Биндер” АД, “Инмат” ООД, Гражданско сдружение “Инфраструктурни обекти”, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата. Прокурор Ваня Илиева посочи, че по принцип около 7 години е размерът, който при превес на отегчаващите вината обстоятелства би поискала в една друга ситуация, ако не се дължеше според нея компенсация за забавено правосъдие. Заради това сама поиска наказание от 5 години.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че Георгиев не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда. Невинен съм, моля да постановите справедливо решение, каза в последната си дума пред съдия Петя Крънчева и самият Георгиев.

Петя Крънчева на практика е третият съдия от съда, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради “съществени нарушения”. До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.