Апелативният съд остави в ареста акушерката, малтретирала бебе

Апелативният съд реши акушерката Емилия Ковачева, която на 17 срещу 18 април преби с небивала жестокост новородената Никол, да остане в ареста с мотива, че може да извърши ново престъпление, ако излезе на свобода.

Самата Емилия се обърна към съдиите с думите: „Моля да бъда освободена, не съм виновна”. Тя все твърди, че не си спомня какво се е случило.

Адвокатът й днес представи пред съда график на смените й, от който става ясно, че тя много често е взимала по две дежурства, както и сигнал до главния прокурор. Защитникът й е убеден, че общественото мнение по случая е било манипулирано. Пред съда той представи и документи, от които става ясно, че и двамата родители на Емилия са болни, както и документ, че доходът на всеки член на семейството й е 272 лева.

По обвинението срещу акушерката може да бъде наложено наказание от 15 до 20 години лишаване на свобода; доживотна присъда и доживотен затвор без право на замяна.

Софийската градска прокуратура привлече на 23 април като обвиняема Емилия Ковачева от гр. Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете.

На 14 април в болница "Софиямед" ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете, съобщиха от прокуратурата. На 17 април Емилия Ковачева е била на работа в болница "Софиямед" ООД в гр. София дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - на 17-и срещу 18-и в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18 април около 2.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18 април сутринта дежурният лекар акушер - гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" - София, където и към момента се лекува.

На 22 април лекарски екип от болница "Токуда" е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница "Токуда"- София.

Вчера стана ясно, че бебето няма да има трайни увреждания. Медиците се надяват скоро новороденото да бъде изписано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини