САЩ дали лиценз на Андреас Лубиц, въпреки че страдал от депресия

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA) е дало лиценз на втория пилот на самолета на „Джърмънуингс“, който се разби във Френските Алпи, въпреки съмненията за душевното му здраве, съобщи германският вестник Bild, цитиран от Фокус.

Основание за даването на лиценз на Андреас Лубиц от страна на американското ведомство е станало медицинско заключение, издадено от германски лекари, пише изданието. В заключението се казва, че пилотът е страдал от тежка депресия, но я е преодолял.

Лубиц е преминал тренировка в лятна школа за летци в Аризона. Той е искал да получи американски лиценз за пилот в гражданската авиация. Той два пъти е представял в FAA медицински заключения за здравословното си състояние. В първия документ се е посочвало, че не страда от психически заболявания, но във втория се е казвало, че е страдал от депресия в миналото.

В тази връзка федералната агенция е уведомила писмено пилота, че неговият лиценз може да бъде отнет и е поискала медицинско заключение от лекуващия го лекар. След като това заключение е било представено, Лубиц е получил лиценз.

По-рано летецът успешно е получил лиценз за пилот от германското управление на гражданската авиация, но в неговия медицински сертификат се посочва, че са нужни регулярни медицински прегледи. Лубиц, който може да се е опасявал, че няма да мине следващия преглед, е рискувал да бъде лишен от правоспособност да управлява самолет. Следствието смята, че това може да е мотивирало Лубиц да разбие самолета със 150 души на борда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят