На 25 юни 2018 да почерпят

Като на кино дойде Megane RS Най-бързият модел на Renault завива с четирите колела

Трансферът на Недялков – буря в чаша вода

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

По-смъртоносно от болестите и войните

Принц Уилям пристигна в Йордания

Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии Вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите

7 задържани след сблъсъците в Ботевград

Иван Лечев пред “Труд”: Смених алкохола с домашна ракия Не ми се иска синът ми да стане музикант

Райън Гослинг играе Нийл Армстронг Режисьор е Деймиън Шазел

Изобилие от събития съпътства най-очаквания музикален фестивал – “Francofolies.Blagoevgrad”

Япония и Сенегал не се биха в трилър с 4 гола

Бежански лагери извън ЕС иска Борисов България е против позицията на Европа за връщане на преселници в държавите на първа регистрация

Премиерът Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 25 юни 2018

Изкуство, отглеждащо черно злато

Какво е общото между стоманодобивен завод, ръгби, бяла есетра и белуга? Отговорът – най-добрият хайвер в света от развъдници, които всъщност са басейни с обща площ колкото 85 футболни игрища в Калвизано. Това е малко градче с население 8600 души, намиращо се в провинция Бреша в Северна Италия. И само за уточнение – там е базиран считаният от мнозина за най-добър тим в Италия по ръгби. Всичко с черното злато обаче започва през 1970-а, когато местната фирма за развъждане на риба Agroittica и стоманодобивен завод търсят начин да използват топлината от промишленото производство за подгряване на развъдниците. Така съдбата ги свързва с морския биолог от Калифорния Серж Дорошов. Технологията е въведена, а късметът идва през 1998 година, когато уловът на есетра бива силно ограничен в Каспийско море, а впоследствие и забранен, което дава шанс именно на развъдниците. По това време фирмата вече е наречена Calvisius и започва да трупа слава. Има и едно от най-важните неща – разполага в региона с вода с изключителни качества, подходяща за есетрата и бегугата.
Специалистите във фирмата разказват, че от една риба се извличат около 12 кг хайвер, което всъщност представлява около 10% от общото й тегло. Моментално всичко отива в хладилник с температура 5 градуса. Следва прецизен ръчен масаж на зърната върху сито, така че черупките да бъдат отделени от яйцата, без последните да пострадат. Нататък следва обработка с вода през специално патентована система, като целта е зърната на яйцата да не бъдат докосвани от никого. Главният майстор на трансформацията е Ренцо Занин. Той подчертава, че е изключително важно дозата сол, която се добавя към яйцата, да е 3% от тяхното тегло. После се поставят в кутийки, като се изисква време за зреене. То е не по-малко от 3 месеца, но не повече от 10, маскимум 15. Кутийките от своя страна трябва да са подредени една върху друга пирамидално, така че над всяко капаче да остава място, за да може постепенно влагата да се изпарява и да се случва необходимата ферментация. На пръв поглед не изглежда голяма сложнотия, но има куп тънкости. Например, че яйцата трябва да се извадят от рибата до 20 минути след пристигането й. Иначе омекват и качеството се влошава. Огромният опит, традициите и високото ниво на работа са възнаградени, като днес Calvisius е призната за производител №1 на черен хайвер от изкуствено отглеждани риби. Той е предпочитаният от водещите авиокомпании, а “Остериа Франческана”, ресторант, който винаги е в челото на световните класации с гурме кухнята си, разчита на него в менюто си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.