Жертвите на земетресението в Непал достигнаха 5 489 души

Според данни на местните власти в Непал при земетресението са пострадали около 10 000 души, на които им е оказана медицинска помощ, а загиналите са 5 489 до момента, информира ibnlive.

Вторичните трусове в епицентъра на земетресението продължават, като до момента са регистрирани повече от 102 с магнитут над 4 по скалата на Рихтер. Спасителните операции в страната продължават, но са затруднени заради проливни дъждове в част от страната. В отдалечени райони непалската армия е започнала да спуска с хеликоптер провизии от първа необходимост, а в спасителните операции са мобилизирани 33 000 полицаи.

Хеликоптери са спасили около 210 чужденци и местни, блокирани в район, северно от непалската столица. Втори френски самолет с 20 тона хуманитарна помощ и сто професионални екипа спасители пристигна в Катманду. Главна пречка на спасителните операции са непроходимите пътища, повредени от свлачища и пукнатини, които затрудняват достигането до по-отдалечените райони. 15-годишно момче беше спасено от развалините на хотел Hilton в Катманду, след като беше затрупан в продължение на шест дни.

До момента около половин милион души са напуснали столицата Катманду, заради опасения от вторични трусове и избухване на епидемии. Протестите на граждани продължават заради бавното темпо, с което се оказва помощ на пострадалите. ООН призова да се събере помощ за Непал в размер на 415 милиона долара в следващите месеци, като искат да помогнат с предоставяне на убежища, храна и вода.

Тулси Гаутам, началник на департамента по туризъм на Непал, съобщи, че експедициите до Еверест ще бъдат подновени до края на следващата седмица. В подножието на планината се извършват ремонтни дейности по трасето за изкачване, след като лавината, убила 18 души унищожи базовия лагер и стълбите, позволяващи да се премине през ледник Кумбу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят