Охлювът на черно - 2 лв. килото, от ферма цената е 6 лева

Сезонът за “лов” на охлюви стартира от 10 май, но пазарът вече е заринат с черупки. Баби и безработни са изкарали щайгите и продават мекотелите за 2 лева за килото. Три пъти по-скъпо струват мекотелите, развъдени във ферми - поне 6 лева/кг.

В момента легална е само търговията от фермите, където охлювите се изкупуват целогодишно. Бракониерският улов от планината обаче съвсем необезпокоявано се предлага по пазарите. Търговията е изцяло на черно, защото по закон “ловният” сезон започва на 10 май и продължава до края на юни. Проблемът с невежеството на бракониерите е, че сега охлювите са точно в размножителния им период и събирането им намалява тяхната популация. “Сега всички охлюви трябва да снесат, след това при възрастните има над 50% смъртност”, обясни пред “Труд” Рангел Кисов, собственик на ферма за охлюви.

Пак според буквата на закона е забранено изкупуването на малки охлюви с диаметър на черупката под 28 мм. Но при търговията на черно никой не гледа за размери.

Глобите в закона за събиране извън разрешеното време и за предлагане на малки охлюви са от 100 до 1000 лева за гражданите и от 200 до 5000 лв. за фирмите при първо нарушение. Но не се е чуло някой да ги налага.
В лицензираните пунктове за изкупуване на охлюви задължително се използва калибровъчно сито за пресяването на по-малките. До 1 май т.г. приключва кампанията за регистрация на пунктовете в регионалните екоинспекции. Досега са одобрени 119 пункта. Те трябва да имат хладно помещение за съхранение на живи охлюви, амбалаж за съхранението и транспортирането им - дървени касети или плетени полиетиленови чували.

От екоминистерството обясниха, че пунктовете обикновено изкупуват охлювите за 40 до 60 стотинки за килограм. Цената понякога стига и лев, ако търсенето е по-голямо. Сумите съвпадат и с прогнозите на бранша за изкупни цени от 0,60-0,65 лв./кг.

Любопитен факт е, че търговията с диви охлюви се извършва само в България и Румъния, обясниха от бранша. “Само за Турция страната ни изнася годишно 100-120 тона диви охлюви за месо”, разказа Рангел Кисов.

Фермерските охлюви струват поне 3 пъти повече от роднините си, уловени в природата. “Цената на килограм охлюви зависи от това как са гледани. Култивираните струват около 3,20 евро. Това е доставната цена с включен в нея транспорт. Култивирани охлюви се изнасят за цяла Европа, най-много ги консумират в Кипър, Гърция, Италия, Франция, Испания, Португалия. В момента има бум на износа към Чехия”, разказа Пенчо Петков от друга ферма за охлюви.
Според производители допреди няколко години фермите за охлюви в България са били 350-400, а в момента са не повече от 20-30.

“В България имаше бум на ферми, но вече не. Всички си мислеха, че могат да печелят по 20 хил. евро от декар. А това изобщо не е така, охлювъдството е семеен бизнес с традиция. Във Франция например той се предава от поколение на поколение. Благодарение на големия труд и качеството на продукцията може и да се успее на чужди пазари. Аз съм вече пета година в този бизнес и мога да кажа, че съм го разработил едва на 25-30%. Почти всички охлювъди, които познавам, са се отказали, защото когато съпоставиш приход и разход, не ти излизат сметките”, обясни Петков.

Инвестицията в бизнеса - 60 000 лв.

Създаването на една средно голяма ферма за охлюви струва около 60 хил. лева. Първоначалната инвестиция за един декар стига до 10-12 хил. лева. Освен изграждането на самата ферма тя включва разходите за малките охлювчета, които ще се отглеждат, и фуража.

И при най-прецизното гледане обикновено в началото умират около 30% от популацията охлюви. Затова към края на втората година се налага още един по-сериозен разход за попълването й - от около 4000 лв. на декар.
Много от кандидатите да печелят чрез тази дейност обаче не са наясно с тънкостите й и търпят много по-големи загуби. Затова първоначалният наплив да се правят ферми за охлюви рязко е секнал, обясняват оцелелите в бранша.

Чиновничка иска ушни марки

Охлювъдите масово се оплакват, че браншът е отрязан от евросубсидии. Оказва се, че няма лицензирана фирма, която да сертифицира биопроизводството на охлюви.

„За да реализирам европроект по мярката „Млад фермер”, едно от условията беше да участвам в програмата за преминаване към биопроизводство на охлюви. Направих това и в един момент се оказа, че няма кой да удостовери, че съм изпълнил изискванията”, обяснява Петко Петков, собственик на ферма. По мярката фермерът е получил 12 500 евро субсидия веднага след като проектът му е бил одобрен. Заради липсата на сертификат за биопроизводство обаче, с който да се докаже развитието на проекта, той няма да може да получи второто плащане от още 12 500 евро.

Други фермери не крият, че администрацията в агроминистерството слабо познава бранша. „Пробвах да кандидатствам и по земеделски програми за пари от еврофондовете. Парадоксът е, че чиновничка в Министерството на земеделието, която ме прие, каза, че за да отговорим на условията, трябва да сложим ушни марки на животните. Питам се как ли са се справили пчеларите, които получават пари по такива програми”, разказа Илиян Илиев, също собственик на ферма за охлюви.

Урожаят заминава за Париж и Рим

Охлювите, събирани от жителите на най-големия ромски квартал у нас “Столипиново”, отиват в ресторантите в Париж и Рим. Събраните количества се изнасят за Франция, Италия и още няколко страни от Западна Европа, където мекотелите се продават като деликатес. Част от тях се използват за суровина захранително-вкусовата промишленост в Гърция или Кипър.

До 5 юли пък износителите на охлюви трябва да декларират какви количества изкупени охлюви не са успели да реализират на чуждестранния пазар и къде ги съхраняват.

В сърцето на “Столипиново” се намира единственият пункт за изкупуване на охлюви в града под тепетата и в региона, регистриран официално от регионалната инспекция по околна среда. Събирачите на охлюви в Пловдив и региона са предимно от ромски произход.

Иначе в Пловдивския регион има 5 регистрирани ферми за отглеждане на охлюви, съобщиха от областната дирекция “Земеделие”. Животинките се хранят ежедневно. По принцип ядат прясна зелена растителност като салата, маруля, зеле и др. Най-добро обаче било смесеното хранене със суха храна и зелена растителност, обясняват производители. Технологията на отглеждането на охлюви включва и периодичното им поливане с вода.

Три схеми на измама

Десетки се запалиха по охлюовите, но се оказа че браншовият клъстер ги измами
По време на бума на охлювените ферми преди около 7 години се намериха измамници, които се възползваха от надеждите на хората, разказва фермерът Пенчо Петков.

“Тогава се създаде един Национален охлювъден клъстер, който се оказа, че е пирамида”, казва Петков. Схемата, по която работил клъстерът, била следната - оттам обещавали на новобранците охлювъди да им доставят малки охлювчета, с които да започнат бизнеса си, срещу суми от порядъка на 15 000-20 000 лева. Хората плащали, но така и не получавали охлюви.

Друга измама, за която разказва Петков, е следната - производител на малки охлювчета предлага да ти ги продаде срещу обещанието, че когато ги отгледаш и те пораснат, ще ти ги изкупи. Това почти никога не се случва и се оказа, че десетки, дори стотици мераклии са изгорели по тази схема, казва фермерът.
Друга хватка, която прилагат мошениците при продажбата на малки охлювчета, е да дадат много по-малко от обещаното - 100 вместо 250 охлюва на квадрат. “Уж са на килограм, но и там има как да се излъже - като се полеят обилно на няколко пъти преди продажбата им”, обяснява Петков.

Рецепта: Охлюви по френски


Рецептата е популярна в областта Бургундия. Охлювите във всяка порция трябва да са по 13, консумират се с бяло или с леко червено вино.
Продукти (4 порции)

- 52 охлюва
- 2 с.л. суха салвия (градински чай)
- 2 с.л. сух розмарин
- 250 г масло
- 1 глава чесън
- връзка магданоз
- връзка естрагон
- сол и черен пипер на вкус
- морска сол

Приготвяне:


Измийте охлювите заедно с черупките и ги пуснете във вряща вода (затиснете капака на тенджерата с нещо тежко, за да не се разпълзят из кухнята). Варете ги 2 минути, след това ги охладете със студена вода. Извадете внимателно охлювите от черупките, вкл. и меката част, т.нар. черво, което се отстранява. От охлюва трябва да остане само мускул. Измийте ги и ги доварете в тенджера под налягане за 1 час заедно със салвията и розмарина. Почистете отново черупките и ги изварете за една минута.
След като уврат охлювите, ги посолете. Отделно разбъркайте омекналото масло, изстискания чесън и ситно нарязаните магданоз и естрагон. Добавете сол и пипер на вкус. Напълнете черупките - във всяка слагате по парче охлюв и запълвате със сместа.
Напълнените охлюви се поставят в тавичка с отворите нагоре. Под тях се постила добре намачкано фолио, за да се закрепят и да не изтече маслото от тях. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 6 минути. Сервират се върху канапе от морска сол, за да останат по-дълго време топли.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес