Плевнелиев: Образованието е ключова тема за България

"Ще обсъждаме политики, които са свързани с три много важни теми. Първата е свързана с дуалното обучение и образование, като важна тема как да дадем на младежите, освен знания и умения. Втората тема са новите модели за финансиран на висшето образование. Какво предвижда правителството, търси се национален консенсус. Третата тема е синергията между приоритетите и дейностите на компетентните институции".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Съвета по образование и наука към държавния глава на тема "Качество на образованието и пазар на труда".

По думите му образованието е ключова тема в коалиционната програма на правителството.

"Ще дебатираме и по бюджетната рамка как смятаме да финансираме това, което искаме да постигнем. Ще дебатираме и нормативната рамка и какви законодателни инициативи ще се инициират. Молбата ми към НС е, тъй като се нагледахме на много бързо приемане на закони без оценка на въздействие, спазете собствените си правила. Ще се радвам законодателната инициатива да има широко обществено припокриване на оценка на въздействие", заяви още държавният глава.

"Трябва да има свързаност, не може политиците под масата в последния момент да вкарват законодателни инициативи, но и експертите трябва да свършат работата си с оценка на въздействието", убеден е президентът.

Той обърна внимание и на темата с българите в чужбина, които, според него са много активни.

"Някои от тях се върнаха в България и познават високите стандарти за качество на образование в чужбина", добави президентът. Той отчете успеха на българските ученици на наши и чужди олимпиади.

"Имаме сериозен проблем с професионалните гимназии, те намаляват рязко, но и учителите там намаляват рязко. Темата с учебниците също ще бъде дебатирана-дали ще се подновяват всяка година, дали не са остарели, както и нови форми на обучение в интернет", каза още Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини