Бъчварова: 33 деца са загинали, а 1056 са ранените по пътищата за 2014-а година

През 2014 г. 33 деца са загинали по пътищата и 1056 са ранените. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

"Всички участници в движението по пътищата да бъдат по-внимателни и да проявяват грижа за живота и здравето на всички останали. Тази инициатива има много широка подкрепа", каза Бъчварова, която откри националната кампания по повод глобалната седмица на ООН по безопасност на движението с мото "Спаси живота на децата!".

Седмицата започва от 4 май и ще продължи до 6 май. Вицепремиерът изрази надежда, че тази тема няма да бъде забравена след края на тази седмица и ще бъде началото на ново отношение към проблемите.

Бъчварова се обърна към всички българи, които ще пътуват по празниците и ги призова да бъдат внимателни, съобразени с пътните знаци и скорост и да бъдат толерантни към всички останали участници по пътищата.

От своя страна председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева съобщи, че 500 деца по света всеки ден губят живота си по пътищата и всеки ден символично едно училище затваря врати.

Малката Елица предаде и послание от името на децата на България. "За да бъде чуто нашето послание, имаме нужда от родители и близки. За да се научим да спазваме правилата по пътищата ни е нужен вашият пример. За да сме в безопасност в автомобилите, които ни возите-отговорността е ваша. Помогнете ни да пораснем", каза момиченцето.

Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция" съобщи, че в рамките на седмицата на ООН по безопасност на движението с мото "Спаси живота на децата!" се предвиждат събития в цялата страна, сред които събития в МВР, пресконференции, беседи.

Доц. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК заяви, че трябва да е ясно на всички, че при ПТП детето никога не е виновно. "Трябва да се запитаме дали ние самите сме пример за безопасност по пътищата и дали самите ние създаваме безопасни условия за движение на децата. Грижата за децата е комплексна", отчете Гигов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини