Спасиха три бебета с помощта на 3D биопринтиране (видео)

Животът на три пеленачета с рядко срещано увреждане на респираторните пътища, бе спасен с помощта на биопринтиране във формат 3D, предаде АФП, като се позова на проучване в Science Translational Medicine.

Трите малки деца били засегнати от тежка форма на трахеомалация, или размекване на трахеалните пръстени, което пречи на дишането и може да причини смърт.

"Досега не съществуваше терапия за тази форма на трахеомалация. Болестта засяга в различна степен едно на всеки 2000 новородени в света", заяви експертът д-р Глен Грийн от Педиатрията към университета на Мичиган. Д-р Грийн е сред ръководителите на изследването заедно със специалиста по биомедицинско инженерство Скот Холистър.

"Това е голям пробив, защото за пръв път прибегнахме до принтиране във формат 3D, за да проектираме и да създадем шина по мярка, която бе пришита около увредената трахея и позволи да се възстанови нормалното дишане на пациентите", поясни д-р Грийн. „По-рано малките деца, засегнати от тежка форма на трахеомалация, имаха малки шансове да оцелеят. Днес първият от тримата малки пациенти, който бе на тримесечна възраст, когато се подложи на процедурата през 2012 г. , е активен, ходи на детска градина и пред него има хубаво бъдеще".

Процедурата е повторена успешно с други две малки момченца, които били на 5-месечна и 16-месечна възраст в момента на интервенцията.

"Пришитата около трахеята шина функционера по-добре, отколкото очаквахме", увери д-р Грийн.

Получените резултати навеждат на мисълта, че благодарение на своевременната интервенция е възможно да се избегнат усложнения при традиционни терапии, като трахеостомия, продължителните хоспитализации, прибягването до вентилация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят