Гърция с предложение за рекордно големи отстъпки пред еврозоната

Гръцкото правителство е предложило най-големите отстъпки до момента в опит да преодолее безизходицата в преговорите с европейските си партньори, съобщи Ройтерс.

Късно вечерта в сряда правителството в Атина е обявило, че е готово да продаде мажоритарния си дял в двете най-големи гръцки пристанища, да отстъпи по отношение на размера на ДДС, както и да предприеме някои пенсионни реформи. Това е най-ясният сигнал до момента, че правителството е готово да сключи споразумение с ЕС.

"Гръцкото правителство е готово за справедливо разрешение, което ще отключи финансова помощ от партньорите и ще сложи край на икономическото задушаване, до което доведоха спасителните програми", заяви пред гръцко радио финансовият министър на страната Янис Варуфакис, който дни по-рано беше отстранен като ръководител на преговорите.

Гърция склони на компромис, след като високопоставен представител от еврозоната заяви в сряда, че за да се стигне до сделка, Гърция трябва да направи значителни отстъпки поне по една от най-спорните точки в преговорите: пенсиите, трудовия пазар или данъците.

Източници на Ройтерс от гръцкото правителство заявиха, че Атина ще обмисли плосък данък добавена стойност за всички стоки и услуги с изключение на храната и книгите и промяна в плащанията на допълнителното пенсионно осигуряване. Правителството обаче настоява да не се съкращават пенсиите, възлизащи на по-малко от 300 евро месечно.

Т.нар. тринайсета пенсия на Гърция също е под прицел за някои от финансовите министри от еврозоната, чиито страни имат значително по-малко щедри социални системи, но в същото време подпомагат финансово Атина.

Идеята на гръцкото правителство за повишаване на минималната работна заплата също не беше приета добре от кредиторите. От правителството обаче заявиха, че преди да се откажат от него, ще бъдат проведени консултации с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международната организация на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят