На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Батко напълно оправдан (обзор)

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко не е облагодетелствал братята си чрез договори за обществени поръчки с тях. Това реши Софийският градски съд седем години след като гръмна аферата в пътния фонд, и оправда напълно Георгиев.

Скандалът е от 2008 г. и стана причина Европейската комисия да спре временно плащанията на над 160 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР. Година по-късно Георгиев бе пратен на съд по обвинение, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за близо 39 млн. лв. с “Биндер” АД, “Инмат” ООД и гражданско сдружение “Инфраструктурни обекти”. Според прокуратурата пътният шеф е облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са били в управата на фирмите.
Вчера съдия Петя Крънчева прецени, че не Георгиев е възложител на обществените поръчки, а областните пътни управления в Сливен, Стара Загора и Хасково, които са сключвали договорите с фирмите. Тя обяви, че действително фондът и неговият председател са одобрявали договорите, но не са влияли за избора на фирми, с които да бъдат сключвани.

“Фондът и подсъдимият Георгиев не са възложители на обществени поръчки. Те не са участвали лично в нито един етап от процесите”, категорична бе съдия Крънчева.
По обвинението, че действията на Георгиев са довели до спирането на еврофондове. Крънчева обясни, че парите по договорите са от държавния бюджет и това няма пряка връзка с прекъснатите евросредства.
“Господ ме спаси от несправедлива присъда. Много хора ми дължат извинение”, каза Георгиев, след като излезе от съдебната зала.
Прокурор Ваня Илиева обяви, че след като се запознае с мотивите на присъдата, ще прецени дали ще я протестира.

Делото попадна при съдия Крънчева през 2012 г. Преди това два съдебни състава не успяха да го довършват. Първоначално процесът бе разпределен на съдия Георги Колев, но през 2010 г. той оглави Върховния административен съд. През март 2011 г. делото пое съдия Весела Дончева, но тя върна обвинителния акт за поправки на прокуратурата. След това обаче съдийката се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.