Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Батко напълно оправдан (обзор)

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко не е облагодетелствал братята си чрез договори за обществени поръчки с тях. Това реши Софийският градски съд седем години след като гръмна аферата в пътния фонд, и оправда напълно Георгиев.

Скандалът е от 2008 г. и стана причина Европейската комисия да спре временно плащанията на над 160 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР. Година по-късно Георгиев бе пратен на съд по обвинение, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за близо 39 млн. лв. с “Биндер” АД, “Инмат” ООД и гражданско сдружение “Инфраструктурни обекти”. Според прокуратурата пътният шеф е облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са били в управата на фирмите.
Вчера съдия Петя Крънчева прецени, че не Георгиев е възложител на обществените поръчки, а областните пътни управления в Сливен, Стара Загора и Хасково, които са сключвали договорите с фирмите. Тя обяви, че действително фондът и неговият председател са одобрявали договорите, но не са влияли за избора на фирми, с които да бъдат сключвани.

“Фондът и подсъдимият Георгиев не са възложители на обществени поръчки. Те не са участвали лично в нито един етап от процесите”, категорична бе съдия Крънчева.
По обвинението, че действията на Георгиев са довели до спирането на еврофондове. Крънчева обясни, че парите по договорите са от държавния бюджет и това няма пряка връзка с прекъснатите евросредства.
“Господ ме спаси от несправедлива присъда. Много хора ми дължат извинение”, каза Георгиев, след като излезе от съдебната зала.
Прокурор Ваня Илиева обяви, че след като се запознае с мотивите на присъдата, ще прецени дали ще я протестира.

Делото попадна при съдия Крънчева през 2012 г. Преди това два съдебни състава не успяха да го довършват. Първоначално процесът бе разпределен на съдия Георги Колев, но през 2010 г. той оглави Върховния административен съд. През март 2011 г. делото пое съдия Весела Дончева, но тя върна обвинителния акт за поправки на прокуратурата. След това обаче съдийката се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.