Лидл стартира програма за професионална подготовка на ученици на принципа на дуално обучение

Лидл България стартира програма за професионално обучение на ученици от септември 2015 г., като част от пилотния проект на Търговската камара на Австрия за успешното въвеждане на дуално обучение в България. Дуалното обучение дава възможност на ученици от професионални гимназии и училища да практикуват наученото в час в реална бизнес среда, да се докоснат до модерните технологии и техники на фирмите, докато учат на теория основите на бъдещата си професия. Все още новост за страната ни, моделът за професионална подготовка е въведен и функционира много успешно в Австрия, Германия и Швейцария, където има дългогодишна традиция. Пилотният проект в България се ползва с подкрепата на Министерство на образованието и науката и е официална форма на професионално обучение и образование.

„Като международна компания, която оперира в България вече 5 години, ние сме убедени в ползите както за младежите, така и за бизнеса от въвеждането на модела на дуално обучение в страната. Вярваме, че с помощта на тази програма бизнесът ще се превърне във важен стратегически партньор на образователните институции, а това партньорство ще станеи начин да се решат редица наболели проблеми в областта на трудовия пазар. Този тип обучение е с широк социален ефект - помага за професионалната квалификация на младежите и за намаляване на младежката безработица, но и спомага за създаването на квалифицирани кадри с необходимия опит, знания и умения, което е от голяма полза за работещия бизнес.Затова решихме да се включим още в пилотния проект на Търговската камара на Австрия, като отворим вратите на Лидл за младежите, които искат да придобият професионални умения в сферата на търговията” – споделят от Лидл.

Партньор по проекта за дуално обучение е Националната финансово-стопанска гимназия в София, в която през учебната 2015-2016 г. ще стартира нова специалност „Търговия“, професия „Икономист“, функционираща на дуален принцип.
Учениците в новата специалност ще могат да развиват своите професионални умения на практика в магазините на Лидл в София. По учебен план срокът на обучение в новата специалност ще е 5-годишен, а практиката ще се провежда в последните две години – в XI иXII клас.Знанията, придобити в училище, ще се допълват от реален практически опит и съответно ученицитеще могат, работейки, да се адаптират към изискванията на професията. Младежите ще работят под ръководството на опитни професионалисти -Управители филиали, които от своя страна ще преминат през допълнително педагогическо обучение. Обучаващите се ще получават месечно възнаграждение на базата на договор с Лидл България, а работата им също така ще се зачита за трудов стаж.

Успешното представяне на изпитите в края на обучението ще донесе на младежите Диплома за завършено средно образование и Свидетелство за професионална квалификация – трета степен.От своя страна Лидл ще даде възможност за работа на учениците и след приключване на двугодишното обучение. Най-мотивираните, отговорни и подготвени младежище могат да продължат професионалното си развитие във веригата и да израстват в професионалната йерархия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование