ВСС не избра Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд (обзор)

След куп похвали и нито една критика Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра съдия Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд.

Провалът доведе до словесни сблъсъци сред кадровиците в съвета. Пръв реагира Камен Иванов: „Лъжци. Този ВСС е изчерпан. Ето защо хората ще ни тричат скоро.“ Думите му бяха провокирани от уверението на 10 от членовете на съвета, че ще дадат тайния си вот за Куцкова, а други двама признаха, че са я подкрепили. Ако думите им бяха истина, магистратката трябваше да е събрала 12 гласа. Вместо това получи 9 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържали се".

Странното беше, че преди вота за Куцкова се чуха само позитиви - че има характер, че е открита и борбена. Затова, след като не бе избрана, членът на ВСС Юлия Ковачева изрази недоумение. След това прикани гласувалите против да се мотивират.

Ясен Тодоров призна, че не е подкрепил Куцкова, защото била политически обвързана, понеже била зам.-министър на правосъдието. Той посочи, че ако тя седне на председателското място, щяло да се задълбочи разделението сред съдиите. Тодоров визираше това, че Куцкова членува в Съюза на съдиите в България, който се спонсорира от „Америка за България“. Мнозина от съдиите обаче членуват в друга съсловна организация.

В отговор Калпакчиев напомни, че два пъти политически партии са издигали кандидатурата на Тодоров за два поста. „Ако нещо показва пълната делегитимация на ВСС, това е днешното решение. Всички приказки за съдебна реформа са куха фраза“, добави той. В същия дух се изказа и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов: „ВСС даде негативен и тъжен сигнал с гласуването. Когато говорим за доверието в съдебната система, трябва сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ.“

Чуха се възгласи: „Да се разпускаме.“

„Никой не е длъжен да ме харесва, но това, което се случи, показва лицемерие. И ми е много мъчно“, коментира Куцкова.

Шефското място в САС е овакантено от година. Оттогава минаха две неуспешни опита да бъде избран председател. При вота не присъстваха двама от тримата първи - главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право