Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч

Гришо победи египтянин на старта на “Ролан Гарос”

Съдът отхвърли корекционна фактура за 1 298 лв. ток

Португалската легенда Маниш ексклузивно пред „Труд“: Роналдо няма свободно време, всичко е футбол

Откриват сезона заедно с нов път към Слънчев бряг Хотелиери: Нашите кадри бягат, но и ние сме интересни за много нации

ВСС не избра Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд (обзор)

След куп похвали и нито една критика Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра съдия Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд.

Провалът доведе до словесни сблъсъци сред кадровиците в съвета. Пръв реагира Камен Иванов: „Лъжци. Този ВСС е изчерпан. Ето защо хората ще ни тричат скоро.“ Думите му бяха провокирани от уверението на 10 от членовете на съвета, че ще дадат тайния си вот за Куцкова, а други двама признаха, че са я подкрепили. Ако думите им бяха истина, магистратката трябваше да е събрала 12 гласа. Вместо това получи 9 гласа “за”, 4 “против” и 6 “въздържали се”.

Странното беше, че преди вота за Куцкова се чуха само позитиви – че има характер, че е открита и борбена. Затова, след като не бе избрана, членът на ВСС Юлия Ковачева изрази недоумение. След това прикани гласувалите против да се мотивират.

Ясен Тодоров призна, че не е подкрепил Куцкова, защото била политически обвързана, понеже била зам.-министър на правосъдието. Той посочи, че ако тя седне на председателското място, щяло да се задълбочи разделението сред съдиите. Тодоров визираше това, че Куцкова членува в Съюза на съдиите в България, който се спонсорира от „Америка за България“. Мнозина от съдиите обаче членуват в друга съсловна организация.

В отговор Калпакчиев напомни, че два пъти политически партии са издигали кандидатурата на Тодоров за два поста. „Ако нещо показва пълната делегитимация на ВСС, това е днешното решение. Всички приказки за съдебна реформа са куха фраза“, добави той. В същия дух се изказа и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов: „ВСС даде негативен и тъжен сигнал с гласуването. Когато говорим за доверието в съдебната система, трябва сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ.“

Чуха се възгласи: „Да се разпускаме.“

„Никой не е длъжен да ме харесва, но това, което се случи, показва лицемерие. И ми е много мъчно“, коментира Куцкова.

Шефското място в САС е овакантено от година. Оттогава минаха две неуспешни опита да бъде избран председател. При вота не присъстваха двама от тримата първи – главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.