"Левски" - без стотинка, но с душа

„Левски” е богат, много богат. Никой не е отнесъл палати и пари на небето. Но всеки отнася своята душа. „Левски” е богат, много богат.

Футболистите нямат заплати от 3 месеца. Но щом народът изкупи билетите за реванша с „Лудогорец”, се явиха парички и играчите рекоха: „Дайте ги на служителите на клуба, те са по-зле от нас.”

Още там някъде победата се ковеше.

И ревна стадионът.

„Лудогорец” е отличен отбор, който се опря на „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул”. Но „Левски” е голям клуб с голяма публика и с голяма душа. А дори в този объркан свят се случва едно сърце да е по-голямо от всичко навред.

Един голям отбор върши големи дела, но един голям клуб върши и невъзможни дела.
През 2000 г. един голям клуб завърши пети в Испания, но спечели Шампионската лига. Казва се „Реал” (Мадрид). През 2005-а един голям клуб завърши пети в Англия, но спечели Шампионската лига. Казва се „Ливърпул”. Законът на сърцето е еднакъв навред. През 2015 г. един голям клуб е седми в България, но победи голям отбор и мечтае купа.
Един голям отбор може да зарадва мнозина. Но един голям клуб може да подлуди хората. Малко преди полунощ в сряда по улица в кв. „Хаджи Димитър” бродеше пийнала тайфа и пееше на воля „Само „Левски”, олееее....”

Кой се сеща днес, че „Левски” няма и стотинка?! Но и без стотинка купата е близо.

През 2013-а „Левски” вървеше с парите напред. И загуби с дузпи финала за купата. Загуби и титлата в сетния миг. Днес „Левски” върви със сърце и душа напред. Знаменателно ще е, ако сега не изпусне купата. Защото когато имаш сърце и душа, най-вече не бива да изневеряваш на своето.

“Бяхме като една душа – заяви виделият много големи мачове 33-годишен сръбски вратар Боян Йоргачевич. - Преди мача точно това си говорехме, че трябва да бъдем. Нямам думи за публиката. Щастлив съм.“

„Левски” е жив”, констатира очевидното треньорът Стойчо Стоев, наистина левскар от малък.

Има клубове, които не умират. Бедни, мачкани, тикани в долни шестици и групи, убивани и самоубивани, те все ще заслужат голяма победа. Ще се впият в паметта. Ще препълнят стадион. Ще подлудят хората. И ще си заслужат някоя купа.

Има неща, които не се купуват с пари. Животът е сред тях. „Левски” е жив.

Премии в „Левски“

Невижданата от 2 г. еуфория в „Левски“ роди и финансово чудо – премии. Половината от 4-цифрените бонуси за отстраняването на „Лудогорец“ вече е преведена на играчите. Останалото - през следващата седмица.

Защо чудо? В „Левски“ пари няма, а играчите имат да вземат по 3 заплати. После – през сезона и премии (почти) няма. И трето – по клубния правилник в турнира за купата бонуси се предвиждат само за трофея. Така че парите идват с извънредно решение на Тодор Батков и компания.

„Синята“ лудост настана от гола на Антонио Аниете за 1:0 в реванша в сряда, паднал точно в 90-ата мин. „Пазете Гунди до последните секунди“, гласи стара левскарска максима. И испанецът заби по левскарски. Козмин Моци от „Лудогорец“ за трети път пада така на „Аспарухов“ - със сълзи в края. Първо с 0:1 с „Динамо“ (Букурещ) за Купата на УЕФА през 2005-а, когато вкара Емил Ангелов. А после също с 0:1 с „Лудогорец“ преди 2 г. в „А“ група с гола на Станислав Ангелов.

След мача Аниете раздаде стотици прегръдки, хвърли си фланелката и дори тениската на публиката. Испанецът трогна и с жест. Ветеран от агитката, наричан Коно, гледа от пистата в инвалидна количка. Той е болен и лежеше обездвижен у дома известно време. Но близките му го доведоха. И Аниете не пропусна да прегърне страдащия.

Ултраси от сектор „Б“ подхвърляха треньора Стойчо Стоев във въздуха. Съблекалнята се тресеше от скандирания. Час след мача около стадиона обикаляха пеещи агитки.
При отпадане играчи планираха да късат своите договори, защото мислят да напуснат след сезона. А до края щяха да останат само формални мачове от втората шестица. Но вместо разпад сега „Левски“ мечтае за купа.

“Сините“ - екзекутор №1 за Разград

„Левски“ стана отборът с най-много победи срещу „Лудогорец“ след влизането на разградския отбор в „А“ група преди 4 г. „Сините“ постигнаха четвърти успех над съперника с 1:0 в реванша за купата след 0:0 като гости.

Докато „Берое“ и „Литекс“ имат по 3 успеха срещу „Лудогорец“. „Общо Левски“ има 12 дуела срещу разградския отбор във всички турнири, като допусна 7 поражения.
„С играчи, събрани за 50 000 лева комисиони през лятото, победихме отбор, който хвърли 3 милиона лева за футболисти“, горд е спортният директор Георги Иванов.

Гонзо реално подцени „Лудогорец“. През лятото гордостта на Делиормана хвърли 2,6 млн. евро за селекция.

Според сайта „Трансфермаркт“ стойността на „сините“ футболисти е общо 11,8 млн. евро. А на „Лудогорец“ - 40,10 млн.

За титулярния си състав на „Герена“ шампионът е платил трансферни суми от общо 4,32 млн., като тази за Жуниор Кишада не е включена, защото е неясна. „Левски“ започна само с двама, за които е платено. Роман Прохазка струваше 250 000 евро през лятото на 2012-а ,а Аймен Белаид - 100 000 евро през 2014-а. Следователно стартовият състав на „Левски“ е над 12 пъти по-евтин от разградския...

Победените богаташи от „Лудогорец“ обаче реагираха джентълменски на поражението. „Левски“ заслужава място в челната тройка и играе най-добрия футбол в България“, призна капитанът Светослав Дяков. „Левски“ е най-добре играещият отбор у нас и не заслужава място във втората шестица“, изрази подобно мнение вратарят Владислав Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ